Gorilím mláďatům se od dospělých dostává poctivé komunikační průpravy. Ilustrační foto

Gorilím mláďatům se od dospělých dostává poctivé komunikační průpravy. Ilustrační foto | foto: Kateřina Jíšová

Proplesknou, pohladí, zopakují. Gorilí matky učí potomky jako lidé

  • 27
Vědci přišli se zajímavým zjištěním o chování goril. Matky těchto velkých afrických lidoopů zřejmě komunikují se svými mláďaty podobně zjednodušeně, jako lidská matka s malým dítětem, které si teprve osvojuje záludnosti jazyka.

Výzkum vedla primatoložka Eva Maria Luefová z univerzity v německém Lipsku. Spolu s kolegyní Katjou Liebalovou natáčely po sto dvacet hodin chování goril v lipské zoo a dvou parcích pro divoká zvířata v Británii.

Během pozorování lidoopů došly vědkyně ke zjištění, že gorilí matky komunikují s mláďaty pomocí zjednodušených posunků, kterými je učí "opičí mluvě". "Navíc se jich častěji dotýkají, než při běžné komunikaci s dospělými jedinci. Sáhnou na ně, pohladí i proplesknou. Některá gesta se častěji opakují," popisuje doktorka Luefová dle serveru BBC.

Gorilí matky své potomky tak učí posunky, které běžně používají dospělí jedinci. Připravují je tak na budoucí život a komunikaci ve skupině. "Ukazuje nám to i povědomí goril o tom, že jejich mladí se potřebují učit a mají mezery v komunikaci," neskrývá nadšení Luefová.

Ne všichni ale přikládají zjištění dvou primatoložek takový význam. Například profesor Richard Byrne z Univerzity v St Andrews si nemyslí, že by nový poznatek nějak změnil pohled na vývoj komunikace matky s dítětem.

Vědkyně totiž prohlásily objev za předobraz jednání, podle kterého se i lidé učí rychle zvládat složitá pravidla gramatiky. Podle Byrnea ale zatím není důvod činit rychlé závěry. Gorily žádným jazykem nemluví, takže těžko lze jejich učební proces považovat za základy lidského umu, ze kterého se vyvinul postup pro co nejhladší zvládnutí mateřského jazyka.

"Ovšem sám poznatek, že dospělí gorilí jedinci komunikují s mladými odlišně než sami mezi sebou, je velice zajímavý," dodává. "Dospělé gorily si prostě uvědomují, že komunikace s nezkušenými jedinci je náročná a adekvátně tomu reagují," nesnižuje význam objevu Byrne.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video