Nechceme se podílet na výrobě zbraní, zlobí se zaměstnanci Googlu

  • 63
Přes tři tisíce zaměstnanců Googlu otevřeným dopisem vyzvalo vedení společnosti, aby ukončilo spolupráci s armádou. Google vytváří pro Pentagon program, pomocí kterého umělá inteligence dokáže vyhodnotit obrazové záznamy z bojiště či z místa náletu. Díky nové technologii by měl být vojenský úder účinnější.

Projekt Maven, jak Pentagon vývoj nové technologie nazývá, zkoumá využití umělé inteligence ke zpřesnění náletů bezpilotních letounů. Informoval o tom deník The New York Times. 

„Jsme přesvědčeni, že Google by se neměl věnovat válečným záležitostem,“ uvádí v dopise na 3 100 zaměstnanců technologického gigantu. Chtějí, aby šéf společnosti Sundar Pichai zrušil účast Googlu ve vojenském programu a zároveň ustanovil podnikové pravidlo, že se Google nikdy nebude věnovat válečné technologii.

Analýzu videa Pentagon běžně používá v boji proti terorismu. Z dokumentu amerického ministerstva obrany  vyplývá, že projekt Maven podporuje protiteroristické operace. Google i Pentagon uvedli, že výstupem společnosti nemají být takzvané autonomní zbraně. Jedná se o zbraně, které mohou útočit bez pomoci člověka.

Don’t be evil, zní motto zaměstnanců Googlu

Paul Scharre, bývalý zaměstnanec Pentagonu a autor knihy o používání umělé inteligence s názvem „Armáda nikoho: Autonomní zbraně a budoucnost války“  uvedl, že byl střet uvnitř společnosti Google nevyhnutelný. Vzrůstající poptávka po využití umělé inteligence k vojenským účelům podle něj dříve nebo později musela narazit na zásady, které stály u zrodu Googlu.

„Mezi zaměstnanci Googlu panuje silný liberální étos a ve vztahu k vládě jsou velmi ostražití,“ řekl Scharre. Domnívá se však, že protest je bojem s větrnými mlýny. „Umělá inteligence se jednoho dne velmi rychle přesune z výzkumných laboratoří do skutečného života,“ dodal.

Mottem Googlu, který má po celém světě přes 88 000 pracovníků, je Don’t be evil, což lze přeložit jako „nebuďme zlí“. Právě na tento slogan nespokojení zaměstnanci upozorňují.

Jihokorejské zbraně, které útočí bez příkazu člověka

Před propojením pokročilých technologií nevarují jen zaměstnanci Googlu. Více než padesát odborníků v oblasti umělé inteligence ze třiceti států světa chce bojkotovat prestižní jihokorejský vědeckotechnický institut KAIST. 

Vadí jim, že KAIST spolupracuje s největšími jihokorejskými společnostmi na vývoji zbraní, které mohou vykonávat svou ničivou práci i bez lidského dohledu. Experti hodlají bojkotovat všechny akce, které jihokorejský institut pořádá. Přeruší také spolupráci na výzkumných projektech. Informovala o tom agentura Reuters. 

Máme novou raketu a nic ji nezastaví, pochlubil se před volbami Putin

Letos v únoru otevřel KAIST společně s jihokorejskou firmou pro výrobu kazetové munice Hanwha Systems nové centrum pro vývoj logistických systémů, navigace bezpilotních podmořských plavidel, sledovacích zařízení a dalších technologií, které využívají umělou inteligenci. 

Světoví odborníci nyní požadují, aby KAIST přerušil vývoj podobných technologií bez „smysluplného lidského dohledu“. Jihokorejský institut oznámení zatím nekomentoval. Jeho šéf Šin Song-čchul však už dříve odmítl, že by ústav vyvíjel smrtonosné bojové systémy.

Bojkot jihokorejského institutu zorganizoval profesor Toby Walsh z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney. „Pokud budou samostatně fungující zbraně vyvinuty, umožní to, aby se války bojovaly rychleji a aby měly větší rozsah než kdy dříve,“ uvedl Walsh. Pak vyzval KAIST, aby se zabýval technologiemi, které budou lidem pomáhat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video