Ivan Golunov při čekání na slyšení před soudem v Moskvě. Novinář obvinění z...

Ivan Golunov při čekání na slyšení před soudem v Moskvě. Novinář obvinění z držení drog popírá (8. června 2019) | foto: Reuters

Rusko pustí investigativního novináře Golunova. Předtím dostal výprask

  • 31
Ruský ministr vnitra Vladimir Kolokolcev v úterý oznámil, že skončí stíhání investigativního novináře Ivana Golunova, obviněného z údajného držení drog. Golunov má být podle ministra ještě v úterý propuštěn z domácího vězení, uvedla agentura Interfax.

Novinář, známý odhalováním korupce, obvinění odmítal a tvrdil, že drogy, údajně nalezené během domovní prohlídky, podstrčili do jeho bytu sami policisté. Za Golunova se postavili jeho kolegové z nezávislých i státních médií. Pochyby o policejním postupu vyjádřila i šéfka horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

„Na základě kriminalistických, biologických, daktyloskopických a genetických vyšetření a posudků bylo rozhodnuto ukončit trestní stíhání Ivana Golunova kvůli tomu, že nelze dokázat jeho účast na spáchání zločinu,“ řekl Kolokolcev.

Ministr rovněž informoval o odvolání policistů, kteří měli novinářův případ na starosti, a o tom, že navrhl prezidentovi Vladimiru Putinovi sesadit z funkcí policejní velitele, kteří mají v Moskvě na starosti boj proti narkotikům.

Ministerstvo vnitra slíbilo, že veřejnosti předloží důkazy o Golunovově vině, ale zatím se tak nestalo, uvedl moskevský rozhlas. Novináře policie údajně zbila a musel být ošetřen v nemocnici.

Po několika dnech vazby byl propuštěn do domácího vězení. Tento krok podle serveru Projekt inicioval Anton Vajno kancléř prezidenta Vladimira Putina. Loajální provládní média údajně dostala zelenou, aby byla se zadrženým novinářem solidární.

Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová se kvůli kauze v pondělí setkala s Putinem, oznámila agentura TASS. Vyjádřila názor, že Golunova by měli z domácího vězení propustit a měl by být stíhán na svobodě s tím, že zemi neopustí. Moskalkovová požádala prezidenta, aby zajistil, že generální prokuratura na vyšetřování dohlédne. „Prezident reagoval souhlasně,“ řekla Moskalkovová redakci serveru Meduza, pro níž Golunov pracuje.

Zadržení Golunova vyvolalo v Rusku velký ohlas a v médiích se stalo téměř hlavní událostí. Právníci zadržovaného novináře dnes proti uvalení domácího vězení ruskými úřady podali žalobu.

Spolupracovníci a přátelé novináře navíc před budovou generální prokuratury prakticky nepřetržitě demonstrovali a na středu, kdy Rusové slaví státní svátek, chystali v Moskvě, Jekatěrinburgu a dalších městech několik protestních shromáždění. Účast na nich přes sociální sítě ohlásilo už více než 20 000 lidí.

Otevřený dopis za osvobození Golunova podepsalo 7 578 novinářů a pod peticí se stejným požadavkem se shromáždilo více než 130 000 podpisů.

Celý vývoj kauzy vyvolává otázku, o jakou inscenaci Kremlu v tuto chvíli asi jde vzhledem k tomu, jak rychle se situace otočila. Na sociálních sítích se již rojí spekulace, že šlo o nejnovější dějství kolem zastrašování novinářů, kteří mohou dopadnout nakonec dobře, pokud ovšem do budoucna budou „hodní“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video