Centrum Glasgow zaplnili policisté kvůli útoku nožem

Centrum Glasgow zaplnili policisté kvůli útoku nožem | foto: Reuters

V Glasgow útočil súdánský žadatel o azyl, další migranti se ho báli

  • 286
V centru skotského města Glasgow útočil súdánský žadatel o azyl. Zaměstnance hotelu, který poskytoval přístřeší migrantům, úřady varovaly, že muž má psychické problémy. Útočník pobodal šest lidí, policie ho zastřelila. V Británii byl půl roku. Spolubydlícím naháněl strach, žádali proto o pomoc úřady.

„Útočník byl súdánský žadatel o azyl. Říkal svým přátelům, že je v hotelu velmi hladový. V posledních několika dnech ohrožoval lidi. Zaměstnanci (hotelu) byli informováni o jeho chování den předtím,“ řekl kurdský aktivista Ako Zada serveru Daily Telegraph.

Podle stanice Sky News útočník do Británie přišel před šesti měsíci. Další Súdánci se jej kvůli jeho jednání báli a požádali o pomoc úředníka, který se zabývá problémy spojenými s azylem. Ten obratem ve čtvrtek pozdě večer varoval zaměstnance zařízení. 

Několik minut před útokem si útočník telefonoval s právníkem, který mu poskytoval asistenci při azylovém řízení. Do rozhovoru se zapojil i úředník, jenž zaměstnance hotelu dříve zpravil o mužově psychickém stavu. 

Právník hodlal tento problém postoupit specializovanému odboru při ministerstvu vnitra. Žadatel o azyl nožem zaútočil bezprostředně po telefonátu.

Kurdská asociace potvrdila, že v hotelu Park Inn, kde se útok odehrál, se nacházelo asi 100 migrantů. Hotel jim poskytoval přístřeší během koronavirové epidemie.

Dřívější zprávy médií se zmiňovaly o dalších dvou mrtvých, ale policie v Glasgow se o žádných dalších obětech podle agentury Reuters nezmínila. „Incident na West George Street v Glasgow není považován za terorismus. Vyšetřování pokračuje,“ uvedla skotská policie.

Policie v Glasgow také potvrdila šest zraněných v nemocnici, včetně 42letého policisty, který je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Další zranění jsou ve věku 17, 18, 20, 38 a 53 let.

„Mohu potvrdit, že podezřelého muže postřelil ozbrojený policista,“ uvedl policejní velitel Steve Johnson. Později policie upřesnila, že pachatel zemřel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video