Gina Haspelová je první ženou v čele CIA (13. března 2018)

Gina Haspelová je první ženou v čele CIA (13. března 2018) | foto: AP

První žena v čele CIA: Haspelovou nechvalně proslavilo brutální mučení

  • 202
Za novou šéfku CIA prezident Donald Trump poprvé v historii vybral ženu. Jednašedesátiletá Gina Haspelová přitom zvedla vlnu kritiky už při svém zvolení do čela nové tajné služby NCS před pěti lety. Vedla ji proto jen dočasně, doplatila tehdy na svou dávnou minulost při působení v tajné věznici v Thajsku.

V roce 2002 byla Haspelová přítomna při výslechu v Pakistánu dopadeného Palestince Abú Zubajdá, který byl mučen tak brutálně, že následků mučení málem podlehl. Stalo se to na první tajné věznici pro zadržování lidí podezřelých z terorismu v Thajsku, kterou Haspelová vedla.

CIA se o své výslechy nechtěla „dělit“ s armádou či FBI, což hrozilo v případě převozu na kubánské Guantánamo. Zřídila proto věznici v Thajsku, která mohla vzniknout bez pokynů z Bílého domu či vlády. Zde podle senátní zprávy CIA poprvé použila brutální metody výslechu včetně simulovaného topení známého jako waterboarding či upírání spánku, s jejichž praktikováním získala souhlas po Zubajdově zadržení. Poté, co se na podzim téhož roku dostaly informace o thajské věznici na veřejnost, rozhodla se ji tajná služba uzavřít.

Trump odvolal ministra zahraničí Tillersona, v čele CIA poprvé stane žena

V letech 2003 - 2005 Haspelová podle časopisu The New Yorker dohlížela  jako vysoce postavená důstojnice na supertajný program CIA, který vystavil množství podezřelých z terorismu dalším brutálním metodám výslechu včetně ukládání do rakví a waterboardingu. 

Později Haspelová pracovala pro Joseho Rodrigueze, který řídil protiteroristické centrum CIA. Rodriguez ve svých pamětech napsal, že Haspelová v roce 2005 nařídila zničení velkého množství videokazet pořízených při výsleších v thajské věznici.

V únoru 2013 jmenoval tehdejší prezident Barack Obama Haspelovou ředitelkou Národní tajné služby (National Clandestine Service, NCS), což je nová tajná služba, zřízená v roce 2005, která koordinuje americké špionážní aktivity v zahraničí a spadá pod CIA. V čele NCS však Haspelová setrvala jen dočasně do května 2013, kvůli kritice její zásadní účasti v brutálních výslechových metodách v Thajsku.

Gazeta: Ve věznicích CIA se mučí jako ve středověku

V prosinci 2014 uvalilo Evropské středisko pro ústavní a lidská práva (ECCHR) žalobu na neidentifikované pracovníky CIA na základě zveřejnění senátní zprávy o brutálních výslechových metodách. Loni v červenci středisko ECCHR vyzvalo německého veřejného generálního prokurátora, aby vydal příkaz k zatčení Haspelové na základě skutečnosti, že dohlížela na mučení podezřelých z terorismu, především v souvislosti s případem Palestince Abú Zubajdá.

Vyznamenání od Bushe, sympatie od Trumpa

Novému prezidentovi Trumpovi však zřejmě metody Haspelové nejsou proti srsti a proto ji loni 2. února jmenoval do funkce zástupkyně ředitele CIA. O týden později několik členů amerického Senátu prezidenta vyzvalo, aby jmenování Haspelové vzhledem k její problematické minulosti zvážil. Marně.

Haspelová je ovšem také nositelkou několika vyznamenání, například Ceny George H. W. Bushe za vynikající práci v oblasti boje proti terorismu. Zpravodajská důstojnice Gina Cheri Haspelová se narodila 1. října 1956 a v CIA pracuje od roku 1985.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video