Dron natočil zničené ulice syrské Ghúty, oblast opustili další povstalci

  • 105
Z východní Ghúty u Damašku v noci odjelo autobusy více než 6 700 civilistů a ozbrojenců. Jsou z enklávy, kterou dosud měla pod kontrolou povstalecká skupina Fajlak ar-Rahman. Jak oblast v současnosti vypadá, ukazují čerstvé záběry z dronu.

Syrská armáda zahájila v únoru intenzivní útoky na východní Ghútu, která byla poslední baštou opozice v blízkosti Damašku. Dohody o evakuaci pomáhá vyjednat Rusko jako spojenec syrské vlády.

Od zahájení bojů v únoru má syrská armáda podle agentury AFP pod svou kontrolou už 90 procent území východní Ghúty. Povstalci se stahují do provincie Idlib na severozápadě Sýrie.

Evakuace z východní Ghúty pokračuje šestý den. Podle syrských státních sdělovacích prostředků už odešlo 13 000 bojovníků, jejich příbuzných a dalších civilistů. Odcházejí ze dvou povstaleckých enkláv Ghúty.

Evakuace třetí a poslední, k níž patří i největší město této oblasti Dúma, je zatím zablokovaná. Podle zdrojů agentury AP jsou hlavním důvodem neshody v otázce propuštění vězňů.

Dúmu má v rukou skupina Džajš al-Islám a syrská vláda chce, aby tato organizace propustila zajatce. Džajš al-Islám ale nevyjednává přímo s vládou, nýbrž s Ruskem. V pondělí povstalci propustili 28 zajatců. Podle AP jsou ve vládních věznicích desítky, ne-li stovky oponentů Damašku. Vláda ale nepřistoupila na masové propouštění, ačkoli ji k tomu tlačí i OSN.

Amnesty International loni ve své zprávě uvedla, že syrské úřady nechaly v letech 2011-2015 popravit 5 000 až 13 000 vězňů. Americké ministerstvo zahraničí loni s odkazem na satelitní snímky uvedlo, že režim vybudoval krematorium, kde jsou tito lidé spalováni, aby znemožnil dopátrat se přesných údajů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video