Dva roky od pádu letounu Germanwings. Rodina pilota nevěří vyšetřovatelům

  • 50
U příležitosti dvou let od úmyslné havárie letadla společnosti Germanwings držely stovky lidí minutu ticha v gymnáziu ve městě Haltern. Šestnáct místních žáků a dvě učitelky byli mezi 150 pasažéry, kteří všichni zahynuli. Se strojem záměrně havaroval druhý pilot Andreas Lubitz. Jeho rodiče v pátek v Berlíně tuto verzi vyšetřovatelů zpochybňovali.

Studenti, učitelé a rodiče se shromáždili na dvoře gymnázia Josepha Königa v přesný čas, kdy se letadlo zřítilo. V západoněmeckém městě se zároveň rozezněly kostelní zvony, napsala agentura DPA.

Lubitzův otec Günter v pátek na tiskové konferenci popřel, že jeho syn trpěl v době neštěstí depresemi. Vyšetřovatelé podle něj dostatečně nezkoumali všechny okolnosti havárie.

Pochybnosti nad výsledky šetření v pátek vyjádřil i expert na letecká neštěstí Tim van Beveren, jemuž připadá nezvyklé, že vyšetřovatelé zjistili příčinu havárie už po dvou dnech.

Andreas Lubitz 24. března 2015 na cestě z Barcelony do Düsseldorfu podle vyšetřovatelů úmyslně navedl airbus do skalního masivu mezi obcemi Le Vernet a Prads-Haute-Bléone ve francouzských Alpách. Na palubě byl jako druhý pilot, využil ale momentu, kdy kapitán odešel na toaletu, a v kokpitu se zamknul.

Němečtí vyšetřovatelé zjistili, že Lubitz měl na den nehody vypsanou neschopenku od lékaře, kterou ale doma roztrhal. Dlouhodobě trpěl psychickými problémy. Před osudným letem si také sedmadvacetiletý pilot hledal na internetu informace o sebevraždách a o zabezpečení dveří kokpitu (vše o pádu letounu Germanwings zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video