Americký miliardář maďarského původu George Soros

Americký miliardář maďarského původu George Soros | foto: Reuters

Soros kapituloval před Orbánem. Jeho nadace odchází z Maďarska

  • 674
Nadace George Sorose, amerického finančníka maďarského původu, Open Society Foundation oznámila odchod z Maďarska. Podle ní chce nadace sídlo odbočky přesunout z Budapešti do Berlína, kde by měla být nová filiálka otevřena v létě.

Napsala to agentura APA s odvoláním na zprávu, která vyjde v pátek v rakouském deníku Die Presse. List svoji informaci zveřejnil s odvoláním na centrálu Open Society Foundation (OSF) v New Yorku.

Nadace nechtěla Die Presse sdělit důvod přesunu, nicméně podle APA je za rozhodnutím zřejmě tvrdá kampaň proti Sorosovi, kterou před maďarskými parlamentními volbami vedl konzervativní premiér Viktor Orbán. Jeho strana pak ve volbách 8. dubna přesvědčivě zvítězila.

Orbán líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky na filantropa ale pokračují i po volbách. Maďarský provládní týdeník Figyelö před týdnem zveřejnil jména dvou stovek lidí ze skupiny, kterou Orbán označuje za „Sorosovu žoldáckou armádu“.

Na zveřejněném seznamu jsou především členové skupin hájících lidská práva, představitelé protikorupčních organizací, obhájci uprchlíků, investigativní novináři a také činitelé Středoevropské univerzity (CEU) sídlící v Budapešti, kterou Soros založil.

Soros financuje demonstrace, tvrdí Rogán

Po volbách se sešlo přes sto tisíc Maďarů v Budapešti, aby vyjádřili nesouhlas s výsledky hlasování. Pořadatelé vyzvali k přepočítání hlasovacích lístků a požadovali změnu volebního zákona. Ten podle nich poskytl neoprávněnou výhodu Orbánově straně.

Maďarská vládnoucí strana Fidesz proti účastníkům protivládní demonstrace ostře vystoupila. Šéf kanceláře premiéra Viktora Orbána Antal Rogán protest označil za „politický bleší cirkus“ a obvinil Sorose, že celou akci zorganizoval a zaplatil.

Konzervativní strana Fidesz v parlamentních volbách obhájila ústavní většinu hlasů. V koalici s křesťanskými demokraty má 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní dvoutřetinové většiny.

8. dubna 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video