Nové záběry z bezpečnostních kamer ukazují, co předcházelo smrti George Floyda. | foto: AP

Ze soudu unikly záběry zatýkání Floyda. Jsou z kamer na policejních vestách

  • 640
Na veřejnost unikly záběry ze zabití černocha George Floyda, které policie zpřístupnila jen účastníkům soudního procesu. Videonahrávky pocházejí z kamer, které měli policisté na vestách. Floyd zemřel během zatýkání a jeho smrt vyvolala protesty proti rasismu.

Záběry zveřejnil britský server Daily Mail. „Strážníku, prosím nestřílejte na mě. Prosím, chlape,“ říká ve videu George Floyd, který se snažil vymanit ze sevření policisty, který na něm několik minut klečel. 

Ve videu je také vidět, jak na Floyda, který sedí ve svém autě, policisté nejdříve míří zbraněmi, pak mu nasazují pouta a snaží se ho dostat do policejního vozu. George Floyd se pokusu o zadržení vzpěčuje a policistům tvrdí, že trpí klaustrofobií a úzkostmi.

Policisté po chvíli povalí George Floyda na zem. Jeden ze strážníků se při incidentu ptá svého kolegy Dereka Chauvina, který klečí Floydovi na krku, jestli by neměli zadrženého přetočit. „Aby neměl delirium, nebo něco podobného,“ vysvětluje na záznamu policista Thomas Lane. Strážník Chauvin na odpoví, že Floyda raději nechají tak, jak je a že „právě proto zavolali záchranku“.

Video nejdříve zhlédl jen omezený počet lidí, a to při soudním procesu v polovině července v  Minneapolis. 

Šestačtyřicetiletý Floyd zemřel 25. května poté, co mu policista Derek Chauvin několik minut klečel na krku a Floyd neustále opakoval, že nemůže dýchat a strážníka prosil, aby jej nezabíjel. Floyda policisté zatýkali na základě udání, že chtěl v samoobsluze platit falešnými bankovkami.

Čtyři policisté, kteří při incidentu zasahovali, byli propuštěni z práce. Derek Chauvin byl obviněn z vraždy druhého stupně.

Máte výčitky? Žena konfrontovala policistu, který byl u smrti Floyda:

22. června 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video