Odstranění sochy generála Roberta Leeho v New Orleans (19. května 2017)

Odstranění sochy generála Roberta Leeho v New Orleans (19. května 2017) | foto: AP

Sochy prapradědečka patří do muzea, souhlasí potomek generála Leeho

  • 352
Potomek konfederačního generála Roberta Leeho souhlasí s tím, aby sochy jeho předka zmizely z veřejného prostoru. Svým prohlášením reagoval Robert Lee, který nese stejné jméno jako jeho slavný prapradědeček, na krvavé potyčky v Charlottesville.

„Pokud padne rozhodnutí tyto sochy (generála Leeho) odstranit, pak je to v pořádku,“ uvedl 54letý prapravnuk konfederačního generála v rozhovoru poskytnutém CNN.

„Vhodné“ by podle něj bylo, aby se sochy jeho předka přesunuly z ulic do muzeí, kde by mohly být vystaveny ve správném historickém kontextu. Víkendové události v Charlottesvillu označil Robert Lee, již pátý nositel slavného jména v rodině, za „nesmyslné“ a „smutné“.

„Skutečně si myslíme, že by generál Lee nikdy nepodporoval takovýto druh násilí,“ uvedl potomek jedné z kontroverzních postav dějin Spojených států.

„Nikdy by netoleroval nenávistné výroky a násilné akce zastánců nadřazenosti bílé rasy, Ku-Klux-Klanu a neonacistů,“ dodal potomek velitele konfederačních vojsk bojujících v občanské válce z let 1861 až 1865 mimo jiné za zachování otrokářství.

Robert Edward Lee je považován za nejúspěšnějšího jižanského velitele občanské války. Narodil se v roce 1807 ve Virginii a po absolvování vojenské akademie ve West Pointu získal první zkušenosti během války v Mexiku, kde si vysloužil rychlý hodnostní postup.

Paradoxně právě jemu v roce 1861 prezident Abraham Lincoln nabídl velení armády, která měla přivést odštěpené jižanské státy zpět do unie. Lee odmítl a vstoupil naopak do služeb armády své rodné Virginie. V jejím čele pak vybojoval řadu vítězství. V roce 1863 ale jeho vojsko utrpělo v bitvě u Gettysburgu porážku, z níž se už nevzpamatovalo a 9. dubna 1865 generál Lee v Appomattoxu kapituloval. Zemřel v roce 1870.

Bannon: Jsou to klauni

Novou debatu o občanské válce a jejím odkazu i pravicovém extremismu a rasismu v americké společnosti vyvolaly události ve městě Charlottesville, kde demonstrace krajní pravice skončila o víkendu tragickým útokem pravicového radikála, který automobilem zabil mladou aktivistku a dalších 19 lidí zranil.

Spory vyvolal i prezident Donald Trump, který po váhání násilnosti odsoudil, posléze je ale připsal rovným dílem bělošským rasistům i jejich odpůrcům.

Trumpův hlavní poradce Steve Bannon ve středu učinil pro mnohé nečekaný výrok a bělošské nacionalisty odsoudil. „Tihle lidé, to je sbírka klaunů,“ řekl liberálnímu magazínu The American Prospect poradce, jehož americká média označují za největšího stoupence krajní pravice v Bílém domě.

Bannon patřil k prezidentovým oblíbencům, po událostech v Charlottesville však média již několik dní spekulují o jeho brzkém odchodu. O ten prý usilují další přední členové prezidentova týmu včetně nového personálního šéfa Johna Kellyho. Sám Trump se v úterý k jeho setrvání v Bílém domě vyjádřil nejednoznačně.

„Etno-nacionalisté, to jsou zoufalci. Je to okrajový prvek,“ prohlásil Bannon. „Média se jim podle mě věnují až příliš,“ dodal muž, který se již v minulosti distancoval od krajní pravice. Sám Bannon se označuje za nacionalistu, kterým je prý proto, že mu vadí negativní dopady globalizace.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue