Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders | foto: AP

Wilders provokuje muslimy. Opět vypsal soutěž, kvůli níž mu hrozili smrtí

  • 229
Nizozemský krajně pravicový politik Geert Wilders se rozhodl po více než roce vrátit ke kontroverznímu projektu soutěže o nejlepší karikaturu proroka Mohameda. Soutěž a poté i jejího výherce oznámil na Twitteru. Stejný plán měl šéf Strany pro svobodu i v roce 2018, tehdy ale kreslířskou soutěž zrušil kvůli riziku možných útoků.

„Svoboda slova musí převážit nad násilím a islámskými fatvami,“ napsal Wilders na sociální síti. Známý odpůrce islámu zároveň vyzval kreslíře, aby mu začali posílat soutěžní příspěvky. V neděli ráno pak na Twitteru sdílel vítězný obrázek

Stejnou soutěž Wilders zorganizoval už v roce 2018, v srpnu toho roku ji ale zrušil kvůli hrozbě možných útoků. Proti klání protestovaly desetitisíce muslimů zejména v Pákistánu.

Nizozemská policie přitom zadržela muže podezřelého z plánování útoku na Wilderse. Jeden z pákistánských hráčů kriketu zase v souvislosti se soutěží na Facebooku vypsal odměnu za zabití Wilderse a jeho ultrapravicových stranických kolegů.

Zprávy o soutěži loni vyvolaly v muslimském světě pohoršení, protože islám jakékoli zpodobování proroka Mohameda zakazuje. Pákistánská vláda protestovala a tvrdila, že takovéto akce šíří nesnášenlivost a nenávist a muslimy jen zbytečně urážejí.

Smažte Wildersovi účet, vyzvali nizozemští muslimové Twitter

Demonstrace v Pákistánu připomněly muslimské protesty z roku 2005, které vzplály v poté, co dánský deník Jyllands-Posten otiskl nelichotivé karikatury proroka Mohameda. Jedna z nich například zobrazovala proroka nesoucího v turbanu bombu.

V lednu 2015 se kvůli karikaturám proroka Mohameda stala terčem útoku islámských radikálů pařížská redakce týdeníku Charlie Hebdo. Zabito při něm bylo dvanáct novinářů a policistů.

7. ledna 2015 se redakce Charlie Hebdo stala terčem útoku teroristů:

7. ledna 2015

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video