Na hranicích Gazy protestují Palestinci, nejméně patnáct lidí zemřelo

  • 572
Na hranicích Pásma Gazy a Izraele se v pátek sešlo až 30 tisíc Palestinců, kteří se vydali na protiizraelský pochod. Nejméně patnáct z nich při zásahu izraelské armády zemřelo, zraněno je přes 1200 lidí. Protesty požadující návrat palestinských uprchlíků do svých dávných domovů v Izraeli mají trvat šest týdnů. Kuvajt požádal o jednání Rady bezpečnosti OSN.

„IDF (izraelská armáda, pozn. red.) odhaduje, že zhruba 17 tisíc Palestinců na pěti místech podél plotu pálí pneumatiky, hází Molotovovy koktejly a kameny na plot a naše jednotky. Ty odpovídají opatřeními na rozhánění nepokojů a střelbou na klíčové postavy protestu,“ uvedla armáda v prohlášení s tím, že je připravená posílit počet vojáků na místě a jednat „podle různých scénářů“. 

Později se odhadovaný počet přítomných zvedl na 30 tisíc Palestinců. Podle deníku The Times of Israel poslala na hranici mimo jiné i přes sto odstřelovačů. Zemřelo nejméně patnáct lidí, Jerusalem Post uvádí sedmnáct mrtvých s odkazem na palestinské zdroje.

„Nedovolíme žádné porušení ani poškození svrchovanosti Izraele nebo jeho obrannou infrastrukturu, jakou je i pohraniční plot. Teroristická organizace Hamas ohrožuje obyvatele Pásma Gazy a používá je jako štít pro své teroristické činy. Hamas je zodpovědný za všechny události i jejich následky,“ dodala armáda.

A uvedla i příklad - Hamas podle ní vyslal proti vojákům sedmiletou dívku. Tu vojáci poté údajně dovedli zpět k rodičům. „Hamas cynicky využívá ženy a děti tím, že je posílá k plotu a ohrožuje jejich životy.“

Izraelští vojáci zastřelili pětadvacetiletého Palestince, potyčky se však neodehrávají jen v Gaze, ale i na Západním břehu Jordánu. 

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman v pátek varoval, že každý, kdo se z Gazy přiblíží k bezpečnostnímu pásu u hranice s Izraelem, riskuje život. „Radím obyvatelům Gazy, aby se neúčastnili provokací,“ řekl Lieberman. Stovky mladých Palestinců však stejné výzvy organizátorů protestu i izraelské armády ignorovaly.

Napětí v Pásmu Gazy před plánovanými novými protesty Palestinců, které mají na podporu palestinských uprchlíků trvat několik týdnů, v pátek předznamenala už smrt palestinského farmáře Omara Samoura a zranění dalšího člověka izraelskou tankovou střelou. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy farmář přišel o život poblíž města Chán Júnis.

Už během několika předchozích dnů si Palestinci v Pásmu Gazy postavili stany poblíž hranic s Izraelem a v pátek zahájili protest nazvaný „Pochod za návrat“. Protesty mají trvat zhruba šest týdnů. Požadují povolení k návratu palestinských uprchlíků do jejich původních domovů na území dnešního Izraele.

„Před sedmdesáti lety jsem odtamtud odešli a teď jsme se rozhodli vrátit do naší země,“ řekl agentuře AFP šéf skupiny Islámský džihád Chálid Batš, který je jedním z organizátorů nynějších akcí. Měl tak na mysli květen 1948, kdy na části někdejší Palestiny vznikl stát Izrael. Podle plánu OSN měly vzniknout v Palestině dva státy - židovský a arabský.

Arabské státy však s plánem OSN nesouhlasily a okamžitě po vzniku Izraele vypukla první arabsko-izraelská válka. Arabské země kritizovaly mimo jiné velikost židovského státu a poukazovaly na to, že množství Arabů se tam stane minoritou. Po válce, která skončila v roce 1949, rozšířil židovský stát své území z OSN stanovených 56 procent na 77 procent Palestiny. Z Izraele tehdy uprchly statisíce arabských obyvatel.

Podle vůdce Hamasu Ismáíla Haníji mají být nynější protesty i vzkazem americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že se Palestinci nevzdají svého práva na Jeruzalém a Palestinu.

OSN žádá vyšetření násilí

Nezávislé a transparentní vyšetřování pátečních střetů žádá generální tajemník OSN António Guterres. Informovala o tom v sobotu agentura AP. Kvůli protestům Palestinců, které jsou podle agentury Reuters jedny z největších za několik let, se v pátek na popud Kuvajtu sešla Rada bezpečnosti OSN. Ta na mimořádné schůzi o žádných konkrétních krocích nerozhodla.

„Guterres vyzval zainteresované osoby, aby předešly jakékoli činnosti, jež by mohla způsobit další oběti, a zejména aby se vystříhaly opatření, která by mohla ohrozit civilisty,“ informoval mluvčí OSN Farhan Haq.

Situace v Pásmu Gazy se „v následujících dnech může vyostřit“, konstatoval tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun. „Izrael musí dodržovat své závazky vyplývající z mezinárodních lidských práv a humanitárního práva. Smrtící zbraně by se měly používat jen v krajním případě, pokud si to vyžádá oběti, věc by měla být vyšetřena,“ uvedl Zerihoun.

Palestinský vyslanec při OSN Rijád Mansúr řekl, že jej zklamalo, když Rada bezpečnosti tento „ohavný masakr“ neodsoudila. Izraelský vyslanec Danny Danon pak uvedl, že mezinárodní komunita by neměla akceptovat toto „dobře organizované a násilné shromáždění (Palestinců)“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue