Bývalý německý agent Anton Robert K. a jeho makedonský milenec Murat A. (vpravo) u soudu v Mnichově

Bývalý německý agent Anton Robert K. a jeho makedonský milenec Murat A. (vpravo) u soudu v Mnichově | foto: Daylife.com

Gay skandál v německé rozvědce: agent v posteli vyzradil státní tajemství

  • 22
Bývalý agent německé tajné služby BND byl odsouzen na více než dva roky do vězení za vyzrazení přísně tajných informací. Během mise v Kosovu se tři roky svěřoval se služebními tajemstvími svému makedonskému překladateli a milenci.

Třiačtyřicetiletý Anton Robert K. byl v roce 2005 poslán do kosovské Prištiny, aby tam vybudoval síť informátorů pro německou tajnou službu BND. Mezi kandidáty na špiony ho zaujal Murat A., devětadvacetiletý Makedonec, který vyrůstal v Německu.

BND Makedonci vystavila bezpečnostní prověrku a Anton ho najal jako překladatele. Zájem německého špiona však byl více než profesionální. Mezi oběma muži se brzy vytvořilo romantické pouto, napsal server The Local.

BND

Bundesnachrichtendienst - německá rozvědka podléhající přímo kancléřství. V současnosti BND zaměstnává přes šest tisíc lidí, v Německu a zahraničí má přes tři sta poboček. Primárním úkolem rozvědky je včasné varování německé vlády před hrozbami ze zahraničí.

Anton a Murat se k sobě nastěhovali. Podle obžaloby se německý agent začal brzy svému milenci svěřovat s tajnými informacemi a nabízet mu přístup k utajovaným dokumentům. Anton prý Muratovi svěřoval tajemství přímo v ložnici nebo mu umožňoval přístup do svého počítače, uvedl list Der Spiegel.

Německý agent ale nikdy svůj poměr neoznámil nadřízeným. BND se o vztahu špiona dozvěděla, když Antonova žena oznámila, že její manžel změnil svoji životní pojistku ve prospěch Murata.

Oba muži poté byli povoláni do Německa a zatčeni. Soud v Mnichově Antona Roberta K. shledal vinným ze spáchání 21 podvodů a vyzrazení státních tajemství. Exagent byl odsouzen na dva roky a tři měsíce do vězení. Jeho milenec Murat A. byl podmínečně odsouzen na rok a dva měsíce za vyzvídání státních tajemství.

Obžalobě se nepodařilo dokázat, že Makedonec informace dále předával zločineckým strukturám. Obhajoba označila oba milence za oběti homofobního honu na čarodějnice v německé rozvědce.

Rozvědka musela kvůli skandálu utnout kontakty s více než desítkou diplomatů na Balkáně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video