Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vpravo) se svou manželkou Sylvií a jeho

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vpravo) se svou manželkou Sylvií a jeho slovinský protějšek Danilo Turk se svou ženou Barbarou. | foto: Reuters

Gašparovičovi se zamotal jazyk. Ze spojených národů udělal nádory

  • 74
Slovenský prezident Ivan Gašparovič si utrhl ostudu na tiskové konferenci se svým slovinským protějškem Danilem Türkem. Zapletl se mu jazyk a z Organizace spojených národů udělal spojené nádory. Správně vyslovit název OSN se mu povedlo asi až na čtvrtý pokus.

"Velice mě těší, že i v Organizaci spojených nádorů, názorů, spojených nádor...., spojených národů, kde se rozhoduje o velmi důležitých věcech, vždy najdeme společnou řeč, a to je důležité," bojoval s vyslovením názvu mezinárodní organizace Gašparovič.

Portál pravda.sk připomíná, že to není poprvé, kdy slovenský prezident udělal podobnou "botu". Například bývalou premiérku Ivetu Radičovou označil za předsedkyni levicové strany Smer, ve skutečnosti byla první žena v čele slovenské vlády místopředsedkyní konzervativní Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany.

O papežovi Benediktovi XVI. Gašparovič mluvil jako o Dominikovi a v listopadu 2005 si spletl Chorvatsko se Srbskem. "Srbsko je země, která začala dynamicky rozvíjet své hospodářství," řekl po setkání s někdejším chorvatským prezidentem Stipe Mesičem.

Fungování Evropské unie se v podání slovenského prezidenta řídí "Libanonskou", a ne Lisabonskou smlouvou.

Gašparovič může být klidný, protože přeřeknutí se nevyhýbají ani jiným státníkům. Bulharský prezident Rosen Plevneliev, za kterým nedávno přiletěl na návštěvu Václav Klaus, přivítal "svého přítele, prezidenta Polska". Pak si svou chybu uvědomil a pozdravil ho pro změnu jako "prezidenta Československa", všimla si polská agentura PAP. Na potřetí se mu už vše povedlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video