Ministři zahraničních věcí východního křídla Severoatlantické aliance jednali v pátek v polské Lodži, a to v rámci uskupení takzvané bukurešťské devítky (B9). (31. března 2023) | foto: Reuters

Kdyby se Putin nezbláznil, zůstalo by Finsko neutrální, řekl Lipavský

  • 86
Lodž (od zpravodajky iDNES.cz) - Ministři zahraničních věcí východního křídla Severoatlantické aliance jednali v pátek v polské Lodži, a to v rámci uskupení takzvané bukurešťské devítky (B9). Hlavním tématem byla další pomoc Ukrajině ale i vývoji transatlantických vztahů. Ve čtvrtek večer turecká strana jako poslední ratifikovala vstup Finska do NATO.

Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), který se summitu účastnil, by se Finsko mohlo potenciálně přidat k východnímu křídlu aliance. Toto rozšíření by Lipavský podpořil.

„Kdyby se Putin nezbláznil, tak Finsko zůstalo neutrální. Takto Putin pomohl rozšířit Severoatlantickou alianci, bohužel za cenu krvavé války na Ukrajině,“ řekl po jednání ministr zahraničí. Po případném přijetí do NATO by Finsko mohlo následovat také Švédsko.

Jeho přijetí ale zatím blokuje Ankara i Budapešť. Náměstek generálního tajemníka NATO Angus Lapsley v Lodži uvedl, že doufá v brzké schválení vstupu i v případě Švédska. „B9 prosazuje posílení východního křídla, což je v souladu s přístupem NATO,“ řekl Lapsley.

Maďarsko přibylo na seznam nepřátel Ruska. Vítejte v klubu, vzkázal Lipavský

Ministři zahraničí B9 rovněž ladili společné postoje před nadcházejícím setkáním aliance, které je čeká příští týden v Bruselu a rovněž také i před červencovým summitem NATO, který bude v litevském Vilniusu. Dalším tématem pátečního jednání byla také pokračující politická a vojenská pomoc Ukrajině.

Konkrétně Spojené státy v reakci na ruské napadení Ukrajiny posilují svou přítomnost v Evropě, především pak podporují východoevropské členy aliance. K posilování této linie vyzval také americký prezident Joe Biden, který se účastnil setkání hlav státu B9 letos v únoru ve Varšavě, a to po své návštěvě Ukrajiny.

Členy B9 jsou kromě Česka také Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko. Uskupení vzniklo v roce 2015 v reakci na agresivní kroky Ruska na Ukrajině.Naposledy se ministři zahraničí B9 setkali loni v březnu v Bratislavě. Hlavy států se za rok od začátku ruské invaze na Ukrajinu setkali třikrát, poslední setkání bylo v únoru ve Varšavě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video