Diskuze

Okolí Fukušimy je mrtvá zem. Úřady lákají lidi zpět, ti zájem nemají

Stejné datum a čas jako má vydání textu měli Japonci přesně před šesti lety na hodinkách, když se u jaderné elektrárny Fukušima rozezvučely sirény. Stovky tisíc lidí musely opustit své domovy. Koncem března chce vláda zrušit zákaz vstupu do oblasti s výjimkou nejvíc zamořených míst blízko elektrárny. I vzdálenější města však zůstávají prázdná a Japonci nejeví zájem se vrátit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tsunami zničila široký pás pobřeží - ale situace je popisována tak, jako kdyby tam došlo k jaderné explozi.

0 0
možnosti

Je to smutný výčet a smutná místa. Černobyl, Fukušima, všechny ty jaderné polygony, zamořené oblasti po zpracování jaderných surovin... Bude tomu někdy konec? :-(

0 5
možnosti

Ale ako prišli k radioaktivite divočíci na Šumave ?

0 0
možnosti

M55a82r73e23k 10B54e15n88d95a

11. 3. 2017 22:14

Dejte mi tam praci a klidne pojedu :-)

1 1
možnosti

Mám k tomu poznámku. Informace, že ve městě Tomioka bydlel před rokem pouze jeden farmář, je trochu mimo. Jen potvrzuje, že v té době se město nacházelo a ještě dnes spadá do zakázané zóny. Tomioka má být totiž otevřena až 1. dubna. Až potom se tam budou moci lidé natrvalo vracet.

S tím návratem obyvatel to není zase tak úplně hrozné. Například u města Hirono, které bylo také evakuováno úplně, se počet navrátilců blíží 80 %. Ovšem je jasné, že u těch měst a vesnic, které se otevíraly minulý rok a budou otevírat nyní, to bude složitější, postupné a obnova nějakou dobu potrvá. Je jasné, že řada mladých si už zajistila práci a život jinde. Ovšem na druhé straně je snaha získat nové obyvatele. K tomu by měl například přispět například nově vybudovaný ústav a technologické centrum pro robotiku ve městě Naraha, které by mělo patřit k těm nejšpičkovějším v mezinárodním měřítku. Centrum pro výzkum možností likvidace zničených aktivních zón, nakládání se silně aktivním odpadem se má v tomto roce dokončit ve městě Okuma, které je těsně u elektrárny.

Zároveň se pracuje na obnově tradičních odvětví, v článku zmiňovaném městě Namie se obnovil a otevřel rybářský přístav, kde se právě nyní vrátilo prvních 26 lodí. Rybáři začínají vyjíždět na lovy odsud. Stejně tak se otevírají postupně farmy.

Podrobně o situaci v otvíraných územích ale přímo v elektrárně, a stav průzkumu nitra reaktorů pomocí robotů je zde: http://www.osel.cz/9294-est-let-od-hav-rie-ve-fuku-im-i.html .

9 0
možnosti
Foto

Ak by mi dali pozemok zadarmo a zarucili nulove dane z prijmu moznost nakupovat bez DPH do konca zivota, tak sa tam rad nastahujem a postavim domcek.

1 2
možnosti

Než byste jej dostavěl, tak byste třeba omdlíval tak, že už by bylo jasné, že máte leukémii v lepším případě tu pomalou.

1 9
možnosti

J72a19n 18S60l54o58v31í20k

11. 3. 2017 15:39

Ty srovnávací satelitní snímky navozují představu, že města bylo srovnána se zemí až po katastrofě v elektrárně, ale mě se zdá že je srovnala tsunami a po problému s elektrárnou už nemělo cenu města stavět znovu.

4 0
možnosti

Zase ta propaganda šílených názorů dobrotrusů. Tamnější katastrofu nezavinia elektrárna, ale vlna tsunami. Únik radiace byl jen podružný a vzhledem k znovuobnovení oblasti evidentně nevýznamný jev. Okolí Fukušimy je mrtvá zem jen ve snu paní redaktorky. Prostě lidi se odstěhovali díky tsunami jinam a přispěla k tomu i ona uvolněná radiace. To je vše. Snění o novém Černobylu je nonsens.

16 9
možnosti

Nějaký argument pane Křepela?

0 1
možnosti

J20o95s76e44f 67D58u56b

11. 3. 2017 15:24

Možná že by se mohla přihlási slečna Barochová a dobít si tam baterky, tohle je zpráva měsíc stará...

Neuvěřitelně vysoká radiace ve Fukušimě. Robota zničí za méně než dvě hodiny Poslední měření ukázalo enormně vysokou úroveň radiace. Atomová elektrárna Fukušima, která byla poškozena po silném zemětřesení a tsunami v roce 2011, je pro Japonsko stále velkým problémem. Zdroj: http://www.lidovky.cz/neuveritelne-vysoka-radiace-ve-fukusime-robota-znici-za-mene-nez-dve-hodiny-1b8-/zpravy-svet.aspx?c=A170211_170557_ln_zahranici_ele

4 1
možnosti

To je ale přímo v prostoru reaktoru. Okolí je relativně bezpečné.

4 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
12 3
možnosti

On je to článek o technice?

4 0
možnosti

T46o53m72á66š 13K76r48á33l

11. 3. 2017 15:07

No kdyz uz ani Japonci neveri vlade, ze je bezpecno, nebo se jim proste jen nechce vratit, tak ...... Krasny priklad, jak "zapadni globalni" kultura pronika i do myslenek a lidi u kterych by to nikdo necekal a meni je nejen z generace na generaci, ale i behem jejich zivotu:-) Za par let snad budou Japonci lakat pristehovalce, aby se usadili v techto oblastech;-D

0 1
možnosti

Spíš bych předpokládal, že pokud se ti lidé před šesti lety někam přestěhovali, tak tam našli zaměstnání, jejich děti chodí do škol a celkem nemají proč vracet se zpět. To u důchodců je to jiné - důchod dostanou všude, tak jedině snad aby byla zajištěna lékařská péče.

7 0
možnosti