Takhle vypadala kašna před Buckinghamským palácem - místem, kde v pátek...

Takhle vypadala kašna před Buckinghamským palácem - místem, kde v pátek protesty probíhaly. (18.3.2019) | foto: Vojtěch Macháček

Odvrácená strana demonstrace za klima – transparenty a kelímky v kašně

  • 124
Demonstrace Fridays fo Future jsou symbolem boje za zlepšení klimatu a životního prostředí na Zemi. Symbolem boje za třídění odpadu, záchranu pralesů, čistých oceánů, omezení těžby nebo průmyslu. Tisíce studentů vyrazily v pátek do ulic po celém světě. V Londýně ale po nich před branou sídla královny Alžběty II. zůstal nepořádek.

V hlavním městě Velké Británie byl v pátek i Vojtěch Macháček. K protestům studentů za klima probíhajících po celém světě, které původně odstartovala mladá Švédka, se připojila i britská metropole. 

Mladí lidé stávkovali i před Buckinghamským palácem, kde stojí historická kašna, které vévodí zlatá socha. Voda pod ní se ale zakalila, když v ní po akci zůstaly kelímky, obaly a transparenty. Paradoxně právě s nápisy volající po „Změně systému, ne klimatu“. 

Centrem stávky za klima v ČR bylo pražské Malostranské náměstí, odkud začínal průvod Prahou. Ten se táhl přes centrum, kolem Strakovy akademie, kde je Úřad vlády, podél řeky i náměstími. Stovky studentů se přidávaly také v dalších městech po republice. Studenti považují klimatickou změnu za celospolečenský problém a podporovali průvod výkřiky „Pojďte s náma, pojďte s náma!“nebo „Máme holé lesy“. Ve špalíru pak bylo více než tisíc lidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video