Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Macrona? Nechci Le Penovou. V Lyonu se báli vítězství pravice

  18:22
Lyon (od zpravodajky iDNES.cz) - Poslední dubnová neděle byla letos pro Francii dnem, kdy si volila svého prezidenta. V Lyonu volby před pěti lety vyhrál Emmanuel Macron. Letos ve městě ovládl první kolo. Jeho celkové vítězství však tentokrát nebylo tak jisté. Má zde sice stále mnoho stoupenců, někteří ho však volili jen jako menší zlo. A další raději do urny vkládali prázdnou obálku.
Fronta před volební místností v centru Lyonu (24. dubna 2022)

Fronta před volební místností v centru Lyonu (24. dubna 2022) | foto: Monika Indrová, iDNES.cz

Starostka jedné z místních částí Lyonu neočekává, že by volby ve městě dopadly jinak než před pěti lety. „Myslím si, že většina lidí v Lyonu dnes hlasuje pro Macrona. Marine Le Penová tady není moc oblíbená. Ve velkých městech vyhrává Emmanuel Macron,“ říká Fanny Dubotová, starostka 7. obvodu Lyonu, na cestě do volební místnosti. Ta se nachází v tělocvičně místní základní školy na levém břehu Rhôny.

V okolí je rušno, lidé přichází jeden za druhým vložit svůj hlas do volební urny. Letošní volby jsou podle Dubotové velmi důležité. „V minulých letech jsme si prošli covidem a v roce 2018 krizí spojenou s velkými demonstracemi žlutých vest, to byla ve Francii velká věc. Teď zuří válka na Ukrajině. Nyní to je první prezidentská volba od těchto událostí,“ vysvětluje Dubotová.

„Nepodporuji ani jednoho z kandidátů, ale volila jsem Macrona,“ říká otevřeně hned po tom, co do urny vložila svůj hlas. Výsledky bude sledovat večer na radnici spolu s dalšími členy ze strany Zelených.

Fronta před volební místností v tělocvičně se netvoří, ale ani tak se komise uvnitř nenudí a odbavuje jednoho voliče za druhým. Ostraha před vstupem nabízí dezinfekci, většina voličů si předtím, než vejde do volební místnosti, nasazuje roušku. Covid tak nepatrně ovlivnil průběh voleb, ale na jejich výsledku se může podepsat zásadně, bojí se někteří.

Francouzské prezidentské volby - speciál iDNES.cz

Mezi nimi je i Teofil Duchene. Ve druhém kole volil Macrona, ale spokojený s ním není. „Před pěti lety jsem ve druhém kole odevzdal prázdnou obálku, dneska ale není stejná situace. Macron udělal v covidu řadu věcí, které naštvaly mnoho lidí. Ten risk odevzdat prázdný hlas je příliš velký,“ říká čtyřiadvacetiletý Teofil.

Přesouvám se do jiné volební místnosti v samém centru Lyonu. Navzdory předpovědi svítí slunce, lidem proto ani nevadí, že se na ulici před vstupem do volební místnosti tvoří fronta, ve které musí pár minut čekat. U východu z místnosti mluvím s Denney Perrine, matkou dvou dětí, která také volila Macrona.

Sečteno: vítěz Macron má 58,5 procenta hlasů. Chci být prezidentem všech, řekl

„Le Pen je katastrofa nejen pro moje děti, ale i pro lesby a gaye. Je tu mnoho věcí, které se mi na ní nelíbí a ve kterých s ní zásadně nesouhlasím. S výkonem funkce Macrona jsem spokojená,“ říká Perrine.

Macrona volil i 46letý Sebastian. Také podle něj si Macron během svého mandátu vedl dobře. „Nechceme, aby se k moci dostala extrémní pravicová strana. Takže letos pro nás bylo velmi důležité, abychom šli volit,“ říká Sebastian.

Příznivci Emmanuela Macrona oslavují vítězství v prezidentských volbách. (24. dubna 2022)

Volební místností, která se nachází nedaleko náměstí Bellecour, projde až 1 600 lidí, říká mi jeden z členů volební komise. Každý volič si s sebou musí přinést voličský průkaz s QR kódem, ukazuje mi. Ty ještě před vstupem do místnosti kontroluje člen ostrahy, aby provoz v místnosti probíhal plynule.

Ani Macron, ani Le Penová. Raději prázdný lístek

Žádný z kandidátů není přijatelný pro Benjamina Ferritu. Do urny vložil protestní prázdný lístek. Macrona volil před pěti lety, ale prezidentův výkon funkce ho zklamal.

„Souhlasím s tím, jak postupoval během covidu. Nikdo jiný by to neudělal lépe, ale se všemi ostatními věcmi nesouhlasím. Macron bojuje jenom za bohaté,“ vysvětluje mi svůj postoj Ferritu. „Marine Le Penová je rasistka. Její program je protiústavní, protievropský a není dobrý pro Francii. Je to už podruhé, kdy je ve druhém kole. Já nevím, možná si zasloužíme mít ji za prezidentku v příštích pěti letech,“ míní jednatřicetiletý Ferritu.

Pan arogantní. Macrona před volebním finále dohnalo jeho chování

Podobně se k volbám staví i Francois, který také vložil prázdný lístek. Ve Francii tomu říkají bílý hlas. „Nesnáším lepenovský rasismus... a Macron zase celé volební období jen lhal a ničil společnost,“ vysvětluje mi své zklamání Francois. Ačkoliv jsou pro něj volby velmi důležité, druhé kolo nazval cirkusem a Macrona klaunem. Toho volil ve druhém kole před pěti lety, byla to ale podle něj chyba. Při minulých prezidentských volbách odevzdali voliči v Lyonu téměř osm procent prázdných lístků.

Jdu se podívat do poslední volební místnosti, která se nachází v areálu základní školy na pravém břehu řeky Saôny. Muž z bezpečnostní služby před budovou mi v poledně říká, že doposud nezaznamenal žádné problémy a ani nic takového neočekává.

Potkávám postarší paní, která k volbám vzala svoji 14letou vnučku. Ta sice volit ještě nemůže, ale o dění v politice se zajímá. Na otázku, koho podporují, mi šestašedesátiletá Jane Patte odpovídá okamžitě: „Macrona, vždycky. Je mladý, energický a má dobré myšlenky,“ říká mi veselá důchodkyně.

Macron měl podporu Lyonu už před pěti lety

Výsledky prvního kola voleb se v departementu Rhône, jehož hlavním městem je Lyon, příliš nelišily od těch před pěti lety. Tehdy zde volby jasně ovládl Emmanuel Macron. Stejně jako letos se už v prvním kole umístil první. Tehdy získal 26,58 procenta hlasů, letos si ještě polepšil a v prvním kole pro něj hlasovalo přes třicet procent voličů.

Macron v duelu využil téma války, Le Penové vmetl závislost na Putinovi

Marine Le Penová skončila v roce 2017 v Rhône na čtvrtém místě s 16,26 procenta hlasů. Letos byla třetí a získala podporu 16,6 procenta voličů.

Druhé kolo minulých prezidentských voleb Macron v departementu s přehledem vyhrál. Hlasovalo pro něj 572 tisíc lidí a získal přes 73 procent hlasů.

Najít v Lyonu voliče Le Penové, který by se chtěl vyjádřit pro tisk, se zdá po mnoha rozhovorech s voliči skoro nemožné. Nakonec potkávám třiatřicetiletého Kevina. Ten ale odjíždí volit z Lyonu do města Saint-Marcel-d’Ardèche na jihu Francie. Před pěti lety volil Macrona, letos hlasuje pro Le Penovou. „Nesouhlasím s covidovými opatřeními a s povinným očkováním. O svém zdraví si chci rozhodovat sám na svou zodpovědnost. Proto letos volím Le Penovou,“ říká Kevin.

20. dubna 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...