(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Soud ve Francii změnil jméno dítěte z Jihad na Jahid, prý v jeho zájmu

  • 88
Soud v jihofrancouzském Toulouse změnil dítěti jméno, které mu vybrali jeho rodiče. Ti chlapce po narození loni v srpnu pojmenovali Jihad (Džihád). Soud teď „v zájmu dítěte“ nařídil prohození samohlásek v jeho jméně, syn se tak bude jmenovat Jahid.

O případu informovala agentura AFP.

I když rodiče budou moci chlapci dál říkat Jihad, soud se „v zájmu dítěte“ rozhodl prohodit samohlásky a změnit jméno na Jahid, které bude zanesené v úředních dokumentech.

Slovo džihád je termínem pro svatou válku, jejímž cílem je propagovat nebo bránit islám, v arabštině ale znamená „boj“ či „snaha“. Na jméno, které chlapci rodiče vybrali, prokuraturu upozornila radnice v Toulouse. Podle AFP se jméno rozhodla nahlásit zřejmě v souvislosti s islamistickými teroristickými útoky a džihádismem posledních let.

Loni v listopadu francouzské úřady zasáhly, když se rodiče v Nice svého novorozeného chlapce snažili pojmenovat Mohamed Merah, tedy stejně, jako se jmenoval terorista, který v roce 2012 zabil na jihozápadě Francie sedm lidí.

Od roku 1993 nemohou úřady ve Francii zakázat, aby rodiče dali dítěti křestní jméno, které si vybrali. Učinit to může pouze soud. Případy, kdy se kvůli jménu svého dítěte rodiče až k soudu dostanou, jsou podle AFP velmi vzácné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: jméno, Francie, Toulouse, AFP, Nice

Video