Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebudeme mučedníci sekularismu, říkají francouzští učitelé po hrůzné vraždě

  19:30aktualizováno  20:38
Na půdě pařížské Sorbonny se ve středu konala tryzna za zavražděného učitele Samuela Patyho. Brutální zločin vyděsil Francii a znovu přiměl vládu vyhlásit válku radikálnímu islamismu. Deník Le Figaro přináší výpovědi několika vyučujících, kteří popisují složitou práci s některými muslimskými rodinami. Míní, že jako vždy zůstane jen u slov prezidenta Emmanuela Macrona a minuty ticha.

Tryzny na půdě slavné univerzity se zúčastnil také prezident Macron. Ten v úvodu projevu řekl, že nebude mluvit o teroristech ani radikálním islámu, protože si to nezaslouží. Promluvil o Samuelovi Patym, o otci, bratrovi, strýci, kolegovi a učiteli.

Podle prezidenta to byl muž, který miloval své povolání, který po nocích studoval dějiny náboženství, aby lépe porozuměl svým studentům. Mluvil o tom, že Patyho byt připomíná knihovnu, tak moc miloval knihy a vzdělanost. Macron zavražděnému učiteli i divákům tryzny slíbil, že boj o sekulární svobodnou Francii bude pokračovat. 

„Nevzdáme se karikatur ani obrázků,“ řekl s tím, že se Paty stal tváří francouzského boje o svobodu i celé republiky, která se „každý den znovu rodí v třídách škol“. Dvůr rozzářily francouzské národní barvy i motto „svoboda, rovnost, bratrství“ a hudebníci mimo jiné zahráli Marseillaisu. Rakev se zesnulým Patym přinesli vojáci.

Oslovení učitelé se podle deníku Le Figaro pohybují mezi fatalismem a rozčarováním, když popisují svůj pohled na vraždu kolegy z pařížského předměstí. „Muselo se to stát. Bylo to nevyhnutelné. Myslel jsem si, že to přijde už dřív,“ říkají.

„Možná jsem zbabělá, ale karikatury Mohameda jsem ve třídě nikdy neukázala ze strachu, že ublížím některým žákům. Asi by to nepochopili vzhledem k tomu, jak jim doma vymývají mozek. Opakují mi věci, které se naučili nazpaměť,“ vypráví Annie, jež učí dějepis a zeměpis. 

Vzpomíná, jak se na zdech školy po útocích z 11. září 2001 objevovaly nápisy „brzy i u nás“ a jak při minutě ticha mnohé děti tleskaly. Profesorka literatury Lise pak líčí svou zkušenost ze střední školy ve městě Les Ulis, která nemá právě dobrou pověst. Říká, že už na první pohled pozná, jestli malý Oussama pochází z rodiny radikálních muslimů, nebo ne.

„Vybudovala jsem si autocenzuru ve všem, co se týká Bible a Koránu. Už nemám náladu vysvětlovat, že se náboženským textem budeme zabývat z literárního pohledu. Nějaké bláboly za třičtvrtě hodiny nezmění jejich mentalitu,“ míní. Kvůli hloupým reakcím dětí už také nepoužívá slovo „prase“. 

Proti bujícímu antisemitismu ve třídě ovšem zasáhla a přečetla studentům svědectví z koncentračního tábora. To prý zabralo. „Ale nemám zájem zemřít jako mučedník laicismu, když nás tato instituce nedokáže ochránit,“ dodává Lise. Španělštinářka Virginie z malého města nedaleko Aix-en-Provence zase ve svých hodinách na gymnáziu slýchává, jak Arabové kdysi dobyli Pyrenejský poloostrov, což prý brzy čeká i Francii. 

Další žáci ji zase ujišťují, že „žádní pravěcí lidé nikdy neexistovali“, výjimkou nejsou ani urážky namířené na homosexuály, které je podle mladých muslimů „potřeba všechny popravit“. Virginie však zdůrazňuje, že žádný takový incident nenechává bez povšimnutí a všechno řeší s ředitelem školy. 

„Vždy mě podpořil. Zavolá si rodiče, studentovi dá přednášku a všechny uklidní. Ale je to těžké, jsme na to sami,“ říká. „Co máme říct rodičům, často svobodným matkám, které jsou samy na hromadu dětí? Samy toho mají až nad hlavu a jejich děti jsou pod vlivem jiných,“ vysvětluje učitelka. 

Jindy jí zase naštvaný otec řekne „už vidím, jaký typ ženy jste“ jen proto, že jeho línému dítku dala špatnou známku. Zahalené studentky na univerzitě jí zase říkají, že si od ní studijní materiály nevezmou, protože „není muslimka a mohly by se ušpinit“. Radikalismus se podle ní šíří bez ohledu na to, kolik peněz se dává na rozvoj chudých předměstí. 

Francie deportuje radikální islamisty, ale noví jí rostou ve školách

Vyjádřila se i k různým pietním akcím a slibům vlády. „Za čtrnáct dní se na vše zase zapomene,“ míní žena. 

Novináři z Le Figaro vyzpovídali také dějepisáře Thomase, který učí na katolické škole. Tam navzdory zaměření studuje třetina muslimů. Učitel říká, že sám autocenzuře nikdy nepodléhá. A čelí problémům, „odmítání sekularismu, svobody vyjadřování, bratrů Lumièrů“. 

Mladé studentky podle něj nechtějí rozlišovat mezi právem a náboženstvím. Právo podle jejich názoru „vzniklo jen proto, aby zničilo náboženství“. Thomas své kolegy z předměstí, jako byl zavražděný Paty, podle svých slov obdivuje, protože „stále věří“ své práci.

Vrah zaplatil studentům, aby mu oběť ukázali

Brutální vražda, při které osmnáctiletý Čečenec Abdulak Anzorov Patymu uřízl hlavu, otřásla Francií. Sedmačtyřicetiletý pedagog zemřel jen proto, že v rámci výkladu o svobodě slova svým studentům ukázal karikatury proroka Mohameda. 

Zločin odsoudily islámské organizace a středeční tryzna na sorbonnské univerzitě byla jednou z mnoha pietních akcí, které se nyní konají. V neděli se demonstrací na uctění Patyho památky zúčastnily desítky tisíc lidí po celé zemi. V úterý drželi minutu ticha francouzští poslanci a v pondělí 2. listopadu zavládne minuta ticha na všech francouzských základních a středních školách.

Macronova vláda zopakovala svůj slib zatočit s radikálním islámem, který shodou okolností oprášila na začátku října. Ministr vnitra Gérald Darmanin informoval, že Francie zruší propalestinskou organizaci Cheikh Yassine.

Čečenec sťal v Paříži hlavu učiteli, který přednášel o svobodě slova

Ještě tento týden nechá zavřít mešitu na pařížském předměstí Pantin. Darmanin zároveň označil za nepřijatelné výhrůžky, kterým po Patyho vraždě čelí některé francouzské mešity, například ta v Bordeaux. 

Z probíhajícího vyšetřování samotné vraždy zatím vyplývá, že pachatel zaplatil dvěma studentům, aby mu pedagoga ukázali, protože ho osobně neznal. Na tiskové konferenci o tom ve středu informoval pařížský prokurátor Jean-François Ricard, jehož úřad vraždu vyšetřuje jako teroristický čin. 

Agentura AFP uvedla, že se jedná právě o studenty ve věku 14 a 15 let, které policie spolu s dalšími pěti lidmi obvinila ze spoluúčasti na teroristickém činu. Za identifikaci Patyho dostali 300 až 350 eur (8 150 až 9 500 korun). 

Kromě zabitého pachatele považuje prokuratura za hlavní podezřelé Brahima C., otce jedné ze žaček střední školy, na které Paty vyučoval, a muslimského aktivistu Abdelhakima Sefriouiho. Po hodině, na které Paty ukazoval karikatury Mohameda, Brahim C. umístil na internet video, v němž se nad jeho chováním rozhořčoval. 

Ne cizím imámům, děti do škol. Macron vyhlásil boj islámskému „separatismu“

Ve druhém videu, zveřejněném po osobní stížnosti řediteli, uvedl jméno učitele i školy. Ve třetí nahrávce vystupuje opět otec, tentokrát spolu se Sefriouim, který je znám francouzským tajným službám a který na videu hrozil odplatou, pokud nebude učitel odvolán.

Prokurátor uvedl, že si Čečenec Anzorov a Brahim C. vyměnili před činem několik textových zpráv. Ještě před smrtí Anzorov podle agentury AFP zveřejnil video, na kterém se k činu hlásí a rusky říká, že „pomstil proroka“.

Učitel podle Ricarda zemřel „v kontextu výzev k vraždám“, které následovaly po novém otištění karikatur Mohameda v satirickém časopisu Charlie Hebdo na počátku září. V této souvislosti se podle něj odehrál i zářijový útok na pařížské ulici, kde kdysi časopis sídlil. Při něm pákistánský útočník zranil dva lidi.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...