ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rwanďan spojený s požárem katedrály zavraždil u Nantes katolického kněze

  • 397
Ve vesnici poblíž francouzského Nantes v pondělí objevili tělo katolického kněze, který se stal obětí vraždy. Pravděpodobný pachatel trestného činu, rwandský občan, který žije ve Francii již několik let, se přišel sám udat na policejní stanici v nedaleké obci a byl zadržen. Podle prokuratury vražda nejspíše neměla teroristický motiv.

„Pohnutky útočníka nenasvědčují teroristickému motivu,“ okomentoval smrt kněze na tiskové konferenci představitel prokuratury ve městě La Roche-sur-Yon v departementu Vendée.

Ministr vnitra Gérald Darmanin, který o události informoval na twitteru, vyjádřil podporu francouzským katolíkům. Svoji účast francouzské kongregaci venkovských misijních kněží, k níž zavražděný duchovní patřil, vyjádřil po incidentu francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Premiér Jean Castex sdělil, že je událostí zděšen. Předsedkyně krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Marine Le Penová dala najevo pobouření nad skutečností, že domnělý pachatel nebyl vzhledem ke své problematické minulosti z Francie dříve vyhoštěn.

Kněz byl před svojí smrtí zbit

Šedesátiletý kněz byl před svojí smrtí zbit, uvedl podle agentury AFP zdroj z policejních kruhů. Příčinu smrti duchovního ale ještě ukáže pitva. Kněz se s Rwanďanem podezřelým z jeho vraždy několik měsíců setkával.

Pravděpodobný pachatel byl také podle informací agentury na konci července propuštěn z nemocnice, kde se měsíc léčil na psychiatrii.

Devětatřicetiletý Rwanďan je podle některých zdrojů AFP navíc stíhán kvůli podezření ze zapojení do požáru katedrály v Nantes v červenci 2020. V této kauze ho čeká soudní proces. 

Muž tehdy v chrámu působil jako dobrovolník a byl ubytován společně s tamními duchovními. V den, kdy v katedrále propukl požár, který poničil především její varhany, byl pověřen, aby kostel večer zavřel. K činu se přiznal.

Dnešní zpráva vyvolala prudké reakce francouzských pravicových politiků. „Ve Francii tedy může člověk nelegálně pobývat, podpálit katedrálu v Nantes, nebýt vyhoštěn a poté jako recidivista zavraždit katolického kněze,“ napsala krajně pravicová politička Le Penová na Twitteru. 

Událost zároveň označila za „absolutní selhání státu a ministra vnitra Darmanina“. Ten na obvinění reagoval argumentem, že Rwanďan nemohl být vyhoštěn, poněvadž byl pod soudním dohledem. 

Že neměl Rwanďan ve Francii pobývat, zaznělo také od několika politiků z Republikánské strany (LR). „Co ještě toto individuum pohledávalo ve Francii?“ tázal se například předseda skupiny senátorů za LR Bruno Retailleau.

Předchozí útok cílící na členy katolické církve se ve Francii stal na konci října loňského roku. Tunisan tehdy usmrtil nožem dva věřící a kostelníka v bazilice v přímořském Nice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

18. července 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue