V Paříži odhalili tulipánový památník. Připomíná oběti teroristických útoků

  • 10
Newyorský umělec Jeff Koons v pátek za účasti pařížských radních odhalil památník s názvem Kytice tulipánů. Ten vyrostl na počest obětem teroristických útoků v Paříží z let 2015 a 2016. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili pařížští představitelé včetně starostky města Anne Hidalgové.

O umístění kontroverzního památníku se spekulovalo od roku 2016, kdy Jeff Koons oznámil, že jej Paříži věnuje jako dárek. Nakonec padlo rozhodnutí o umístění monumentu na Elysejská pole mezi galerii umění Malý palác a náměstí Svornosti.

Památník je 12 metrů vysoký a postavený z bronzu, nerezové oceli a hliníku. Zobrazuje ruku svírající kytici tulipánů, které svým tvarem připomínají balonky. Památník zafinancovali dárci jak z Francie, tak z Ameriky.

Podle Koonse jsou květiny symbolem, že život jde dál. Mimo jiné symbolizují ztrátu, znovuzrození a činorodost lidského ducha. „Zažil jsem 11. září 2001 v New Yorku. A také tu depresi a tíseň, která na město poté padla a vydržela roky, než byli Newyorčané schopni znovu ožít,“ uvedl umělec pro The Guardian.

Starostka Paříže Anne Hidalgová nazvala pomník „dárek od srdce“ a prohlásila, že živá debata, a zejména ta o umění, byla vždycky součást identity města. „Nic v Paříži není malé, naopak. Všechno je velké – emoce, kontroverze a stopy, které v nás zanechává umění,“ dodala.

Při útocích z roku 2015 v Paříži zemřelo v různých částech hlavního města 130 lidí. Prezident François Hollande na všech místech, kde islámští radikálové vraždili, odhalil o rok později pamětní desky se jmény obětí. 

O rok později se pak Francie musela vzpamatovat z dalšího útoku, při kterém zemřelo přes 80 lidí a další desítky byly zraněny. Ozbrojený šofér tehdy vjel úmyslně do davu lidí oslavujících ve francouzském Nice státní svátek připomínající dobytí Bastily.  Masakr zastavili policisté, kteří řidiče, podle policejních informací muže tuniského původu, zastřelili. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video