ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Ze zbití francouzského řemeslníka vyvázla Saúdka s pokutou a podmínkou

  • 43
Francouzský soud ve čtvrtek vyměřil desetiměsíční podmíněný trest saúdské princezně Hase bin Salmánové. Ta před několika lety nařídila svému osobnímu strážci, aby zbil řemeslníka, který pracoval v její pařížské rezidenci. Dcera krále Saúdské Arábie musí také zaplatit pokutu 10 tisíc eur, tedy v přepočtu skoro 260 tisíc korun.

Řemeslník podle obžaloby na policii vypověděl, že mu osobní strážce třiačtyřicetileté princezny spoutal ruce, fackoval ho a kopal. Přinutil ho také, aby princezně políbil nohu. 

Francie vydala zatykač na saúdskou princeznu. Údajně nechala zbít dělníka

Hasa muže obvinila, že si fotí její byt, aby fotky prodal médiím. Podle serveru Le Parisien také prý mohl „zachytit princeznin odraz v zrcadle“. Řemeslník si však snímky luxusní rezidence pořizoval jen kvůli rekonstrukci.

Ashraf E. si stěžoval, že se k němu princezna Hasa chovala jako k psovi a řekla mu, že „uvidí, jak se má mluvit s princeznou, jak se má mluvit s královskou rodinou“.

Za „krádež, spoluúčast na násilí a spoluúčast na zbavení osobní svobody“ proto princezna u soudu podle deníku Le Figaro dostala desetiměsíční podmínku a pokutu 10 tisíc eur. Její osobní strážce pak odešel s osmiměsíční podmínkou a poloviční pokutou, uvádí dále list. Francouzská média však neuvádějí, kam pokuty zamíří – zda je dostane vítěz sporu, nebo propadnou státu.

Nevlastní sestra korunního prince Muhammada bin Salmána popírá, že by se dopustila něčeho špatného. Její francouzský advokát tvrdí, že vyšetřování bylo založeno na lži a že protistrana žádala po princezně peníze výměnou za stažení žaloby.

Stejně tak verze osobního strážce je úplně jiná než verze poškozeného. Bodyguard tvrdí, že přišel své šéfce na pomoc, když ji řemeslník násilím chytil za ruku. V jeho počítači pak údajně našel dvě videa s princeznou.

Princezna ve čtvrtek u soudu nebyla. Francie kvůli tomuto případu na ni loni v březnu vydala zatykač, Hasa však ještě dříve stihla zemi opustit s využitím diplomatické imunity.

Agentura Reuters připomíná, že Hasa bin Salmánová není první příslušnicí saúdské královské rodiny, která měla ve Francii problémy se zákonem. V roce 2013 soud v Nanterre nařídil zabavit majetek princezny Mahy Sudajríové ve Francii kvůli nezaplaceným účtům v luxusním hotelu. Jejich výše se blížila šesti milionům eur.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video