Ozbrojenec na jihu Francie držel rukojmí, nakonec ho policie zadržela

  • 261
V trafice ve městě Blagnac na předměstí jihofrancouzského Toulouse držel v úterý v podvečer ozbrojený mladík čtyři rukojmí. Policie prostor obklíčila a agresor po téměř pětihodinovém přepadení všechny rukojmí propustil na svobodu. Sám však v trafice zůstal. Muži z elitní zásahové jednotky RAID ho nakonec zadrželi.

Agresor držel čtyři ženy v místní trafice zhruba od čtvrté odpoledne. Do obchodu údajně vpadl ozbrojený a s helmou na hlavě poté, co na místo přijel na kole. Na helmě měl i GoPro kameru.

V průběhu přepadení vyhrožoval, že jednu z žen zabije, pokud se policisté nestáhnou. Toho dosáhl ve chvíli, kdy všechny rukojmí svázal.

Po vyjednávání s prostředníkem propustil v 19:30 první ženu. Zbylé tři rukojmí pak pustil na svobodu o hodinu a půl později.  

Útočníkem byl sedmnáctiletý mladík, který byl francouzské policii dobře známý. Podle deníku Le Figaro měl být v únoru zatčen na jedné z demonstrací tzv. „žlutých vest“. Policie v jeho domě objevila dopis, ve kterém se za svůj čin předem omlouval. 

07.května 2019 v 17:38, příspěvek archivován: 07.května 2019 v 19:27

#BREAKING #Blagnac Armed man is holding five people #hostage inside a tobacconist's #shop in the #Toulouse suburb of Blagnac in southwestern #France, https://t.co/GxVScJyxII

Na policisty mladík podle deníku nejméně třikrát vystřelil, další zdroje však uvádějí, že vystřelil do vzduchu. Teroristický motiv policie vyloučila. „Nemáme žádné podezření, že by šlo o terorismus,“ uvedla podle AFP místní radnice s tím, že na místě je policie a hasiči a okolí trafiky bylo zajištěno. 

Celou oblast policie uzavřela. Některé budovy evakuovala a nařídila všem místním obyvatelům, aby zůstaly uvnitř svých domovů. Nad trafikou kroužil i policejní vrtulník. Na místo se sjeli starosta Blagnacu Joseph Carles i místní prefekt Etienne Guyot, zamířil tam také francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Proti muži, který se přihlásil k údajnému ozbrojenému křídlu žlutých vest, nakonec zasáhlo komando a zatklo ho.

Blagnac se nachází na předměstí Toulouse.

Blagnac se nachází na předměstí Toulouse.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video