Zemmour založil Znovudobytí, Republikáni vyslali do voleb Pécresseovou

  • 79
Kontroverzní kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour oznámil vznik politické strany Reconquête (Znovudobytí). V Paříži proti němu protestovaly po výzvě odborů tisíce lidí. O víkendu též skončily primárky pravicových Republikánů (LR), které vyhrála s drtivou převahou šéfka pařížského regionu Valérie Pécresseová.

Francouzské slovo „Reconquête“ znamená něco dobýt zpět, popřípadě nad něčím znovu získat kontrolu. Název evokuje historické období zvané reconquista, během kterého křesťané vytlačili Maury z Pyrenejského ostrova, píše agentura Reuters.

Tento významový obsah podle komentátorů koresponduje i s Zemmourovým projevem, kde mimo jiné mluvil o tradiční Francii, kterou dostal od svých předků a chce předat svým potomkům. Heslem kampaně bude věta připisovaná Napoleonovi „Impossible n’est pas français“, podle níž je Francouzům slovo „nemožné“ cizí.

Kontroverzní kandidát na francouzského prezidenta Éric Zemmour oznámil v Paříži vznik politické strany nazvané Znovudobytí. (5. prosince 2021)

K protestu proti Zemmourově kandidatuře a jeho „rasistickým“ projevům vyzvalo pět desítek odborových organizací. Tisíce demonstrantů skandovaly mimo jiné: „Vypadni, Zemmoure, Paříž není tvoje!“. Shromáždili se ve čtvrti Barbès na severu Paříže, kterou obývá početná komunita s kořeny v Maghrebu. 

Brzy odpoledne se vydali do parku La Villette, kde se mělo konat shromáždění Zemmourových přívrženců. To se nakonec přesunulo na předměstí Villepinte, které leží severovýchodně od centra metropole.

Videa ukazují, jak jeden z protestujících Zemmoura napadl. Vzal jej za hlavu, podle médií politik utrpěl lehké zranění. 

Nenecháme se kolonizovat. Zemmour oznámil kandidaturu na prezidenta Francie

Reportéři agentury AP byli svědky toho, jak některé aktivisty oblečené v černém s nápisem „Ne rasismu“ na svetrech lidé na shromáždění zbili a hrubým způsobem vyvedli z místnosti. Před ní pokračovaly potyčky mezi aktivisty a ochrankou. Účastníci též z místa vypískali reportéry francouzského televizního pořadu o politice. Ti se sice po chvíli vrátili, ale Zemmour ve svém projevu média ostře kritizoval.

Zemmour své příznivce v dlouhém projevu vyzval, aby „změnili běh dějin“ a vydali se „znovu dobýt“ Francii. „V sázce je mnoho, pokud zvítězím, bude to začátek znovudobytí nejkrásnější země na světě,“ slíbil kandidát, který své veřejné výstupy podle AFP již několik měsíců staví na odmítání imigrace a islámu. Ty podle něj ohrožují „francouzský národ, který je zde již tisíc let a jenž chce zůstat pánem svého domova“.

„Slyšeli jste, že jsem fašista, rasista a misogyn,“ řekl Zemmour, dvakrát odsouzený za podněcování k rasové nenávisti, a následně se prezentoval jako osobnost pronásledovaná „smečkou politiků, novinářů a džihádistů“.

Republikánský mix „Thatcherové a Merkelové“

O prezidentské křeslo a podporu konzervativnějších voličů bude Zemmour soupeřit mimo jiné s Valérií Pécresseovou, která v druhém kole primárek Republikánů porazila šéfa regionální rady departementu Alpes-Maritimes na francouzské riviéře Érika Ciottiho poměrem 60,9 ku 39 procentům hlasů. Ciotti vítězné kolegyni ihned poblahopřál a slíbil podporu.

Čtyřiapadesátiletá Pécresseová o sobě říká, že je z „jedné třetiny Thatcherová a ze dvou třetin Merkelová“. Podle agentury AFP zastává liberálnější křídlo pravicové strany a je o něco umírněnější než Ciotti.

Francouzští Republikáni nominují na prezidenta Pécresseovou, nebo Ciottiho

V kampani slibovala snížit počet povolení k pobytu pro migranty ze zemí mimo Evropskou unii na polovinu nebo zakázat ženám, které na školních výletech doprovázejí své děti, nosit muslimský šátek. Pécresseová může potenciálně oslovit středopravé voliče, na kterých velmi závisí současný prezident Emmanuel Macron. 

Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že Pécresseová získá v dubnových volbách nanejvýš kolem 11 procent hlasů, což jí dává jen malou šanci dostat se do druhého kola. Průzkumy favorizují současného prezidenta Macrona. Za jeho hlavní vyzývatelku je považovaná šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová, která se ale o druhu pozici přetahuje s Zemmourem, jenž je překvapením průzkumů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video