Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Adobe Stock

Macron slibuje umělé početí i pro single ženy a lesby, konzervativci se bouří

  • 176
Služeb asistované reprodukce možná budou moci využít úplně všechny Francouzky. Bez ohledu na to, zda mají partnera nebo jsou homosexuálního zaměření. Slibuje to návrh zákona vlády prezidenta Emmanuela Macrona. Dosud stát pomáhal s početím jen vdaným ženám. Proti změně se staví konzervativní skupiny.

Televize France 24 označila nový návrh zákona o bioetice za radikální. Patrně nejvíce kontroverzní bude podle stanice právě rozšíření asistované reprodukce na svobodné ženy a lesbické páry. 

Lesby v Brazílii se dočkaly, mohou jít na umělé oplodnění

Lesby by před použitím spermatu dárce měly podepsat před notářem společné prohlášení. To bude po porodu zasláno úřadům. Jako rodiče budou následně uznáni žena, která dítě odnosí, i její partnerka. 

Zákon také ženám povolí nechat si podle vlastního uvážení zmrazit svá vajíčka, aby mohly mít potomky v pozdějším věku. Dosud se to provádí jen ze zdravotních důvodů, například u pacientek s rakovinou. Mnoho Francouzek tak jezdí za procedurou do Španělska či Belgie. 

Uměle počatí lidé získají nově právo dozvědět se po dosažení plnoletosti o svém biologickém otci. Dostanou obecné informace jako věk a fyzické vlastnosti dárce spermatu, díky kterému přišli na svět. Pokud tento muž v době darování poskytne souhlas, bude odkryta jeho plná identita, upozornil rozhlas RFI

Severští muži se nechtějí vázat. Dánkám k dětem pomáhají IVF kliniky

„Tento nový zákon reaguje na společenskou poptávku,“ uvedla ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová. „Rodinné vzorce se změnily. Všechny studie nyní ukazují, že děti vychovávané homosexuálními páry nebo svobodnými matkami nemají žádné zvláštní problémy, které jsou jiné než u dětí vychovávaných ve více tradičních podobách rodin,“ dodala.

Zákon už také podpořila ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová a ministryně pro vysoké školství, výzkum a inovace Frédérique Vidalová.

Veřejnost se postupně přiklonila na stranu feministek

Za rozšíření umělého početí bojuje LGBT (lesby, gayové, bisexuálové a transsexuálové) menšina. Požadavek se objevil i na některých z transparentů během letošního pochodu Gay Pride v Paříži. 

Doma byla na umělé oplodnění stará. Francouzce pomohli Češi

Stejný nárok vznesla ve francouzské metropoli loni v lednu aktivistka feministického hnutí FEMEN, která demonstrovala s nápisem na odhalené hrudi „asistovanou reprodukci pro všechny“.

Proti návrhu plánuje protestovat konzervativní hnutí Le Manif Pour Tous (Manifestace pro všechny), které v roce 2013 pořádalo velké demonstrace proti rozšíření manželství na stejnopohlavní páry. Hnutí již spustilo kampaň, ve které děti narozené jednomu rodiči přirovnalo ke geneticky modifikované zelenině prodávané v obchodech. 

France 24 v říjnu 2018 oznámila, že v průzkumech veřejného mínění 60 až 75 procent dotázaných podpořilo zpřístupnění asistované reprodukce všem ženám. Ještě v roce 2013 tento krok většina obyvatel odmítala.

V Česku se narodí ročně 4 tisíce dětí ze zkumavky

Návrh má nahradit stávající legislativní úpravu z roku 2011. Změnu slíbil Macron během volební kampaně, několikrát ale byla odložena. Zákon také nově stanoví řadu lékařských opatření týkajících se výzkumu embryí a genetického testování. 

Kabinet návrh projednal 24. července a v září dorazí do parlamentu. Jeho verdikt se ale očekává až v příštím roce s tím, že mnozí poslanci budou mít zřejmě volné hlasování. Podle RFI to naznačilo Macronovo vládní hnutí Republika v pohybu i opoziční Republikáni. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video