Francouzský prezident Emmanuel Macron

Francouzský prezident Emmanuel Macron | foto: AP

Macronova obliba je nejnižší od nástupu do funkce, ukázal průzkum

  • 91
Popularita francouzského prezidenta Emmanuela Macrona klesla na dosud nejnižší úroveň od jeho nástupu do funkce v květnu 2017. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění institutu Ifop, na který se odvolává francouzský tisk. Politiku šéfa Elysejského paláce nyní podporuje 29 procent Francouzů, což představuje proti srpnu pokles o šest procentních bodů.

Macronovu vládu nedávno opustili dva oblíbení členové a prezident rovněž od léta čelí skandálu kolem svého poradce, který surově zbil demonstranta. Mnohým se nelíbí ani jeho ekonomické reformy.

Centristický politik a někdejší investiční bankéř Macron během prezidentské kampaně sliboval, že zmodernizuje francouzskou ekonomiku. Mnoho voličů mu ale teď vyčítá, že z jeho reforem těží jedině velké firmy, a obviňuje ho z nedostatku sociálního cítění. Macron například snížil daně bohatým a korporacím, zatímco omezil některé sociální dávky a růst důchodů s nadějí, že to vytvoří nová pracovní místa. Nezaměstnanost se však stále drží na přibližně devíti procentech.

Nový ministr životního prostředí François de Rugy v reakci na výsledek ankety řekl, že nízké hodnocení vládu od jejích plánů neodradí. „Tyto průzkumy beru jako výzvu,“ uvedl de Rugy v rozhovoru se stanicí BFM TV.

„Pokaždé, když chcete něco změnit, budou někteří lidé proti. Takže máte dvě možnosti –přestanete s tím, abyste si udrželi popularitu, nebo budete pokračovat, ale zároveň naslouchat francouzskému lidu,“ dodal.

Bývalý předseda dolní komory francouzského parlamentu de Rugy nedávno ve funkci nahradil ekologického aktivistu, novináře, producenta a spisovatele Nicolase Hulota, který rezignoval kvůli nedostatečnému pokroku v plnění klimatických a dalších ekologických cílů. Později demisi podala i další populární členka vlády, ministryně sportu Laura Flesselová. K odchodu se chystá i ministr vnitra Gérard Collomb, který je považován za jednoho z nejbližších Macronových spojenců. Collomb hodlá v roce 2020 znovu kandidovat na starostu Lyonu a ministerské funkce se chce vzdát příští rok.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video