Běloši, při debatách o rasismu mlčte. Politička vyvolala ve Francii bouři

  • 787
Levicová místostarostka Paříže Audrey Pulvarová čelí kritice opozice poté, co v neděli prohlásila, že běloši mají na setkáních o rasismu mlčet a pouze tiše poslouchat. V názoru na její slova nicméně není jednotná ani francouzská levice, která se v posledních měsících pře kvůli sociálním teoriím o identitě, rase, pohlaví nebo postkolonialismu importovaným z USA.

Devětačtyřicetiletá socialistka Pulvarová, která na pařížské radnici působí pod starostkou Annou Hidalgovou, se rozhovořila o odhalení, že přední svaz studentů pořádal v polovině března setkání věnované rasové diskriminaci, na které zakázal vstup bělochům.

Pulvarová, která je tváří stranické kampaně v nadcházejících regionálních volbách, stanici BFMTV řekla, že ji „vůbec nešokovalo“, když slyšela, že lidé, kteří „jsou diskriminování kvůli své rase, mají potřebu se setkat s lidmi, kteří zažili něco podobného, a diskutovat o tom“.

„Bělochům, kteří se chtějí zúčastnit, by to mělo být dovoleno. Ale mají mlčet a být pouze v roli tichých diváků,“ prohlásila Pulvarová, která se narodila na Martiniku, francouzském zámořském departementu v Karibiku, a dříve působila jako televizní moderátorka.

Její slova podle stanice France 24 znova rozproudila národní debatu o tom, že francouzská společnost je v posledních letech podkopávána pokrokovými americkými myšlenkami o rase, pohlaví a postkolonialismu.

„Vy jste koloniální éru ani nezažil!“ sepsul Macron mladého Alžířana

Na Pulvarovou okamžitě zareagovala republikánka Valérie Pécresseová, která stojí v čele regionu Ile-de-France, kam spadá i Paříž. „Nikdo v mém regionu by neměl být diskriminován kvůli své barvě pleti. Neexistuje nic jako přijatelný rasismus,“ prohlásila Pécresseová.

Právě Pécresseovou by Pulvarová po volbách ráda v čele regionu nahradila. Pařížská místostarostka pobouřila také europoslance a místopředsedu krajně pravicového Národního sdružení Jordana Bardellu, podle něhož jsou její slova „důkazem o nenávisti levice k bělochům“.

Ne všichni socialisté za Pulvarovou stojí

Pulvarovou naopak podpořil lídr francouzské krajně levicové Nepodrobené Francie Jean-Luc Mélenchon. Uvedl, že „pouze nastínila, co je to diskuzní skupina, a naopak „její kritici projevili sexismus a diskriminaci“.

Za Pulvarovou ale nestojí celá levice. Socialista Manuel Valls, jenž působil jako premiér za prezidenta Francoise Hollanda, pařížskou místostarostku obvinil ze „zrady osvícených hodnot přijetím rasistické politiky identity“.

„Tato rétorika, která pokaždé ospravedlňuje oběť, vede ke katastrofě. Musíte být žid, abyste mohli mluvit o antisemitismu?“ uvedl.

Vyvážejí „islamolevičáctví“. Francii dráždí teorie z amerických univerzit

Spor na francouzské politické scéně vypukl v polovině března poté, co se studentská unie Unef přiznala, že pořádala setkání o rasismu, kam bělochům zakázala vstup. 

Prezidentka unie Melanie Luceová uvedla, že schůze se konala „s cílem umožnit lidem postiženým rasismem hovořit o tom, co zažili“ a setkání přirovnala k akcím určeným pouze ženám s cílem diskutovat o sexuální diskriminaci.

Strana francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se tehdy připojila k pravicovému proudu, jenž vyzval k prošetření této praxe. Macron už dříve zaútočil na „sociální teorie dovezené z USA“. Řekl, že poškozují národní identitu tím, že se staví proti francouzským hodnotám, včetně sekularismu – vyloučení náboženství z veřejného života.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video