Vězení za fotku policisty? Francouzi protestují, policie použila slzný plyn

  • 233
V sedmdesáti francouzských městech se v sobotu tisíce občanů vydaly na protestní pochod proti návrhu zákona o globální bezpečnosti. Na jeho základě by hrozilo vězení lidem, kteří by zveřejnili fotografie policistů. Podle kritiků by však nařízení narušilo svobodu tisku a právo občanů na informace.

Pochod začal v Paříži ve 14:00, shromáždění se přitom konala již v dopoledních hodinách v Rennes, v Lille nebo v Montpellier, kde se podle prefektury sešlo 3 800 lidí. Podle ministerstva vnitra se demonstrace v Paříži zúčastnilo 46 000 lidí. Pařížská prefektura ohlásila zadržení 46 demonstrantů.

Celkově ve Francii demonstrovalo proti návrhu zákona o bezpečnosti 133 000 lidí. Před týdnem to bylo 22 000. Sami organizátoři podle agentury AFP uvedli, že po celé zemi dnes demonstrovalo půl milionu lidí, z toho 200 000 v hlavním městě. Vyzvali prezidenta Emmanuela Macrona, aby vyslyšel hlas lidí, kteří vyšli na ulice bránit své svobody

Server BFMTV informuje o „silné mobilizaci“ zejména v hlavním městě. Velikost davu Pařížanů je podle listu Le Figaro „působivá“. Jsou hlášeny i incidenty s policií.

Účastníci pochodu v Paříži sdílejí na Twitteru videa přímo z ulic hlavního města. Podle Reuters použila policie proti demonstrantům slzný plyn. Stalo se tak poté, co maskovaní demonstranti na policisty házeli petardy a kameny. Podle francouzských médií jsou potyčky dílem části demonstrantů, označované jako „černý blok“ aktivistů antifašistického hnutí. Během protestu také vzplála dvě auta a některé stavební vybavení, píše Reuters o potyčkách demonstrantů s policisty.

Při demonstracích podle ministerstva vnitra utrpělo zranění 37 strážců zákona, z toho 23 v Paříži; o zraněných v řadách demonstrantů nejsou informace. „Znovu odsuzuji nepřijatelné násilí proti pořádkovým silám,“ napsal na Twitteru ministr vnitra Gérald Darmanin. Násilí krajní levice proti strážcům zákona odsoudili podle agentury AFP politici pravice i krajní pravice.

Násilnosti v Paříži a Lyonu odsoudili i organizátoři protestů, kteří zdůraznili, že nelze akceptovat, aby „hrstka osob vnucovala svou strategii“ statisícům pokojným účastníkům protestů

Asi 6 000 lidí dorazilo podle policejní prefektury také na demonstraci v Bordeaux, kde demonstranti skandovali hesla jako „Vaše zbraně, naše kamery“, „Nechte nás natáčet, nechte nás dýchat“ či „Vítejte na planetě mlčení“. Dva raněné policisty a několik zraněných demonstrantů si podle BFMTV vyžádaly potyčky v Lyonu, kde podle místní prefektury demonstrovalo 7 500 lidí.

Svůj nesouhlas s připravenou normou přišel mezi protestující vyjádřit tajemník Socialistické strany Olivier Faure. Ministr vnitra „Gérald Darmanin jen přilévá olej do ohně; to on, postavil Francouze proti sobě,“ řekl Faure v rozhovoru se stanicí BFMTV. Ministr Darmanin ani prezident Emmanuel Macron se k protestům zatím nevyjádřili.

Francouzská vláda tvrdí, že zákonem, za jehož porušení by hrozilo vězení až jeden rok a pokuta 45 000 eur (1,2 milionu Kč), zamýšlí chránit příslušníky policejních sborů, kteří obzvlášť v on-line prostředí čelí výhrůžkám. Odpůrci se ale obávají, že opatření by mohlo postihnout novináře a další lidi, které policisty natáčejí nebo fotografují při práci.

Reakce veřejnosti se vystupňovaly po dvou incidentech z tohoto týdne. V pondělí policie vyklidila tábor migrantů v centru Paříže, přičemž některá francouzská média označila postup policistů na místě za brutální. 

Ve čtvrtek večer se na veřejnost dostaly záběry, jak tři policisté fyzicky napadli a častovali rasistickými urážkami hudebního producenta černé pleti, zatímco v oficiálním záznamu policisté střet popsali velmi odlišně. V obou případech sehrály obrazové záznamy velkou úlohu. Útok policistů prezident Emmanuel Macron označil za ostudu pro Francii.

Macronův předchůdce François Hollande vyzval k vyškrtnutí sporného článku ze zákona. „Pokud text zraňuje svědomí a rozděluje společnost, pokud hrozí vyprovokováním násilí, musí být stažen,“ uvedl exprezident na Twitteru a zdůraznil, že policie musí postupovat podle zákonů a nepřijatelné chování musí být co nejpřísněji potrestáno.

Minulou sobotu se protestů se stejným motivem účastnilo na 22 000 lidí, píše server BFMTV.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video