Geniální francouzský matematik Cédric Villani, jenž kandiduje na starostu...

Geniální francouzský matematik Cédric Villani, jenž kandiduje na starostu Paříže (6.9.2019) | foto: Profimedia.cz

Kámen v botě Macrona. Paříž chce vést geniální matematik známý i z Prahy

  • 20
Ačkoli politika obecně vědce moc nepřitahuje, do čela Paříže kandiduje i geniální matematik Cédric Villani. Vzepřel se tak rozhodnutí své strany prezidenta Emmanuela Macrona. Villani, který slíbil být „prvním ekologickým starostou“ Paříže, přednášel v roce 2017 i v Praze.

Villaniho již v roce 2017 zvolili poslancem za Macronovo centristické hnutí Vpřed! S ním se ale nyní poškorpil. Vpřed! totiž jako svého oficiálního kandidáta na starostu Paříže postavilo bývalého mluvčího vlády Benjamina Griveauxe. Uvažovalo se proto i o Villaniho vyloučení z hnutí, Griveaux ale tento postih nepodpořil. 

Villani je nicméně „kamenem v botě Macrona,“ uvedla televize France 24. Matematik tvrdí, že Griveaux byl vybrán spíš na přání stranického sekretariátu než členů a sympatizantů Vpřed! 

Průzkum pro list Les Echos ukázal, že Villani je více oceňován jak u příznivců hnutí, tak obecně mezi Francouzi. Zároveň ale není tak široce znám. 

Pětačtyřicetiletý Villani oficiálně ohlásil kandidaturu 4. září v jednom z barů ve 14. pařížském okrsku. Nového starostu si ve francouzské metropoli zvolí v rámci celonárodních komunálních voleb v březnu 2020. Paříž vede od roku 2014 socialistka Anne Hidalgová. 

Villani své rozhodnutí zdůvodnil nespokojeností se stavem města, z něhož „utíkají rodiny“. „Stydíme se za špinavou Paříž, na niž si návštěvníci stěžují. Jsme unaveni agresivitou a stresem. Jsme smutní z osamělosti v Paříži,“ vyjmenoval problémy života v metropoli.

Připomněl, že ho mnozí ke kandidatuře vyzývali a to i kvůli jeho nezávislosti. „Nikdy nebudu mužem (stranického) aparátu, budu závislý jen na vás, dokud mi budete věřit,“ slíbil. „Chci být prvním skutečně ekologickým starostou Paříže!,“ dodal podle deníku Le Parisien

V Praze přednášel o věčnosti

Když Villani 19. září představil svůj volební tým, šlo o „různorodý“ seznam jmen, napsal deník Le Figaro. Za jeho kandidaturu se postavili profesionální politici jako například Matthieu Orphelin, bývalý poslanec Vpřed! 

Bezdomovci v Paříži budou v zimě přespávat na radnicích

K Villanimu se přihlásil i světoznámý expert na islám Gilles Kepel, senegalsko-francouzská spisovatelka Fatou Diome a zpěvák Hugues Aufray, jenž se stal matematikovým poradcem pro oblast kultury. 

Villani plánuje dát na kampaň přibližně dva miliony eur (téměř 52 milionů Kč), přičemž zákonný limit je 2,5 milionu. Jeden milion chce získat z darů a druhý si hodlá půjčit, poznamenal deník Le Monde

Villani působil v Paříži a Lyonu, kde se zabýval parciálními diferenciálními rovnicemi a teorií chaosu. V roce 2010 obdržel Fieldsovu medaili, která je považována za jakousi Nobelovu cenu za matematiku. 

V centru Paříže vyrostla ruská katedrála

V dubnu 2017 vystoupil v Karolinu a na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Svou přednášku na fakultě nazval O částicích, hvězdách a věčnosti

Villani potvrzoval stereotyp, že géniové bývají výstřední. Nosil totiž delší vlasy, modrou vázanku a brož pavouka na klopě. 

VIDEO: Macron a Hidalgová pokládají věnec za oběti teroristických útoků v Paříži (13. listopadu 2017): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video