Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potyčky i slzný plyn v centru Paříže, policie zadržela 42 demonstrantů

  11:43aktualizováno  21:00
Tisíce demonstrantů ve žlutých vestách se v sobotu navzdory zákazu sešly na hlavní pařížské třídě Champs-Élysées. Proběhly tam potyčky s policisty, ti použili granáty se slzným plynem a vodní dělo. Protesty se odehrávaly i ve zbytku Francie, kde probíhaly v klidu. Policie v celé zemi zatkla 130 lidí.

Tváří tvář neústupnosti vlády prezidenta Emmanuela Macrona spustilo v sobotu hnutí „žlutých vest“ druhou fázi protestů proti plánovanému zvýšení daní z pohonných hmot od Nového roku. Oproti minulé sobotě však podle posledních čísel francouzského ministerstva vnitra počet účastníků protestů výrazně klesl.

Po celé Francii v sobotu demonstrovalo přes 100 tisíc lidí. Policie podle ministra vnitra Christopha Castanera zadržela 130 účastníků protestů, z toho 42 v Paříži. Dvacet lidí včetně čtyř četníků utrpělo podle ministerstva vnitra zranění.

V centru Paříže bylo podle policie v průběhu dne asi osm tisíc demonstrantů. Strážníci podle stanice Deutsche Welle varovali protestující, že v davu jsou příznivci krajní pravice a levice, kteří se pokusí rozpoutat násilné nepokoje. Nyní na místě už údajně zůstává jen 400 účastníků protestu.

Prezident Macron večer v prohlášení na Twitteru poděkoval policii za odvahu a profesionalitu a odsoudil projevy násilí. „Hanba těm, kdo je (policisty) napadali. Hanba těm, kteří napadali další občany a novináře. Hanba těm, kdo se snažili zastrašovat volené zástupce. V Republice není místo pro takovéto násilí,“ napsal.

Castaner obvinil z vyprovokování střetů „ultrapravicové buřiče“, kteří zareagovali na pobídku šéfky krajně pravicového Národního sdružení. 

Marine Le Penová se totiž v pátek pozastavovala nad tím, proč by francouzský lid nesměl demonstrovat po Champs-Elysées. Nyní se podle agentury AFP ohradila, že k žádnému násilí nikdy nevybízela. Lidé v ulicích Paříže  likvidují policejní barikády, pálí odpadkové koše a hází dlažební kostky.

Policie oznámila, že do „zakázané zóny“ u Elysejského paláce, sídla hlavy státu, nikdo nepronikl. Podle agentury Reuters hlídkuje v ulicích hlavního města více než tři tisíce strážníků, kteří musí ve stejný den kromě „žlutých vest” zvládnout také demonstraci proti sexuálnímu násilí, fotbalový zápas a ragbyové utkání.

„Vyvolá to občanskou válku, jsme na to všichni připravení,” prohlásil pro agenturu AP jednadvacetiletý protestující Benjamin Vrignaud, který do Paříže přijel z města Chartres.

24.listopadu 2018 v 12:23, příspěvek archivován: 24.listopadu 2018 v 13:20

VIDEO: Die #GiletsJaunes versuchen Barrikaden gegen die #Polizei zu errichten. @tagesschau @Weltspiegel_ARD https://t.co/ZZCWFKURUf

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Die #GiletsJaunes versuchen Barrikaden gegen die #Polizei zu errichten. @tagesschau @Weltspiegel_ARD https://t.co/ZZCWFKURUf

Francouzská média také informovala o incidentu na demonstraci v Toulouse, kde dva reportéři údajně čelili „pokusu o lynč“. Pracovník televize BFMTV uvedl, že na ně lidé ve žlutých reflexních vestách křičeli, že jsou „agenti vlády“ a „bastardi“. Reportéra se dvěma dalšími desítky demonstrantů zahnaly do obchůdku, kde za nimi vedoucí zatáhla mříž. Dav musela rozehnat policie.

Kromě Paříže se protesty konaly v sobotu také v regionech. Například na dálnici u Angers na západě země protestující zpomalují dopravu na „hlemýždí“ tempo. Podle listu Le Monde protesty na ostrově Réunion, v Marseille či Bordeaux probíhají v klidu.

Demonstranti otevřeli mýtnici

„Jeďte, je to zdarma. Zaplatí Macron,“ vybízela motoristy asi stovka demonstrantů, kteří u Laval otevřeli mýtnici, kde se jinak platí poplatky za jízdu po dálnici. Asi šedesát žlutých vest demonstruje před prefekturou ve městě Aurillac, vypočítal Le Parisien na svém webu. 

Ve Francii se protestovalo i proti sexuálnímu násilí

Na mnoha místech Francie se konaly demonstrace a shromáždění na protest proti projevům sexismu a sexuálním útokům vůči ženám. Podle organizátorů vyšly v předvečer Mezinárodního dne proti násilí na ženách do ulic francouzských měst desetitisíce lidí, přičemž na akci v Paříži jich údajně dorazilo třicet tisíc. Účastníci manifestací volají po ukončení "beztrestnosti útočníků", informovala francouzská média.

Minulou sobotu se demonstrací a silničních blokád zúčastnilo na tři sta tisíc lidí. Lidé z hnutí žluté vesty, které nemá vůdce a ani se nehlásí k žádné politické straně, blokovali nájezdy na dálnice či kruhové objezdy na více než dvou tisících místech. Tam, kde manifestující blokovali komunikace, došlo k několika vážným dopravním nehodám.

Francouzská policie se v pátek musela vypořádat také s mužem ozbrojeným ručním granátem, který se domáhal přijetí demonstrantů u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Podle médií se drama odehrálo na parkovišti nákupního střediska v Angers na západě Francie. Pětačtyřicetiletý muž se nakonec sám vzdal policii těsně před půlnocí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...