Bezpečnost v Paříži hlídá při fotbale a Dni Bastily 12 000 policistů

  • 80
Na oslavy francouzského státního svátku Den Bastily dohlíží v ulicích i na předměstích Paříže přes 12 000 policistů a 1600 vojáků. Úřady je mobilizovaly i kvůli nedělnímu finále fotbalového mistrovství světa, ve kterém se střetne Francie a Chorvatsko. Do fanouškovské zóny pod Eiffelovou věží má přijít až 90 000 lidí.

V sobotu, kdy Francie slaví Den Bastily, se na pařížské třídě Champs-Elysées uskutečnila vojenská přehlídka. Pokud Francie zvítězí ve finále fotbalového šampionátu, vydají se na stejné místo jásat statisíce lidí. Šéf pařížské policie Michel Delpuech uvedl, že při takovýchto velkých veřejných shromážděních existuje „reálná teroristická hrozba“.

Delpuech sdělil, že z rozlehlé oblasti v centru Paříže byly vykázány automobily a vyklizena byla také podzemní parkoviště, částečně i kvůli riziku, že by některé z vozidel mohlo být použito při teroristickém útoku.

Před dvěma lety během oslav Dne Bastily zabil atentátník ve francouzském městě Nice 86 lidí, když nákladním autem najel do davu lidí slavících státní svátek (více v článku Teror v Nice).

Během více než dvouhodinové sobotní podívané před diváky defilovalo na 4200 vojáků a 220 vozidel, do přehlídky se zapojila zhruba stovka letadel. Přehlídce se ale nevyhnuly menší zádrhely, při synchronizované jízdě do sebe vrazili dva policisté na motocyklech a jeden z letounů při průletu nad metropolí vypouštěl špatnou barvu při tvorbě francouzské trikolory.

Francie si dala na bezpečnosti záležet

Čestnými hosty byli letos představitelé Japonska a Singapuru, což jsou asijské země, se kterými Francie rozvíjí strategické partnerství, poznamenal list The New York Times. Centrem Paříže proto pochodovali i japonští a singapurští příslušníci ozbrojených sil.

Během motocyklového choreografického vystoupení před Macronem a dalšími hosty se srazili dva policisté na motorkách. Stroje poté opět rychle zvedli a pokračovali v jízdě, za což si vysloužili potlesk prezidenta a dalších, poznamenala agentura AP.

Krátce poté nad městem proletěly vojenské stíhačky, které v podvěsu nesly kouřové barvy. Při spuštění barevné stopy nad bulvárem Champs-Elysées se podle agentury AFP ale ukázalo, že jedno z letadel neslo nedopatřením červenou místo modré barvy.

Kvůli oslavám a také kvůli nedělnímu finálovému zápasu fotbalového mistrovství světa, v němž se v Moskvě střetnou Francie a Chorvatsko, Francie mobilizovala 110 000 příslušníků ozbrojených složek. Jen v Paříži na bezpečnost dohlíží přes 12 000 policistů a 1600 vojáků, v metropoli je připraveno k zásahu také 3000 záchranářů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video