Do Nice přijel vlakem a šel vraždit. Za útok to schytává i italská ministryně

  10:32aktualizováno  18:19
Tunisan, který ve čtvrtek zabíjel ve francouzském Nice, přijel do města vlakem. Ve Francii byl nelegálně a do Evropy se dostal přes ostrov Lampedusa. Vyplývá to z nových informací o útoku, při kterém zemřeli tři lidé. Policie už zadržela možného komplice pachatele. Francouzský prokurátor také upřesnil věk obětí i zprávy o dalších čtvrtečních incidentech. Dozvuky atentátu se donesly i do Itálie.

Protiteroristický prokurátor Jean-François Ricard oznámil, že útočník ve čtvrtek před sedmou hodinou ráno přijel vlakem do Nice. Na nádraží se převlékl. Poté zamířil rovnou k bazilice Notre-Dame, kde začal vraždit. Později jej postřelili přivolaní policisté.

Tři mrtví v Nice, v Avignonu útočníka přemohli. Francie posiluje bezpečnost

Podle Ricarda podezřelý utrpěl vážná střelná zranění, absolvoval operaci a jeho stav stále není stabilizovaný. Policisté u něj našli korán a dva telefony. Nůž, kterým útočil, měl čepel o délce 17 centimetrů. Další dva nepoužité nože měl v batohu.

Agentura AFP napsala, že se jednadvacetiletý Tunisan jmenuje Bráhím Ísáví, v některých zprávách z Francie se jeho jméno uvádí jako Bráhím Avísáví. Jako Ísáví jeho jméno potvrdila jeho rodina a tuniský prokurátor, tuniský server Directinfo o něm píše jako o Ibráhímovi Ísávím.

Brahím, narozený v roce 1999, se dostal do Evropy teprve před několika týdny. 20. září se vylodil na ostrově Lampedusa a po dvoutýdenní karanténě byl převezen do apulijského přístavního města Bari. Poté nelegálně překročil hranice do Francie. Tam je podle úřadů od 9. října. Prokurátor dodal, že měl muž u sebe dokumenty vydané italským Červeným křížem.

List le Figaro s odvoláním na tuniské úřady oznámil, že Brahím  byl v Tunisku kvůli útoku nožem zatčen již v roce 2016. Podle tuniských úřadů se v minulosti dopustil trestné činnosti související s obecným násilím a drogami.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že Brahím nepožádal ve Francii o povolení k pobytu. Podle prokurátora Ricarda nemá ve Francii žádný trestní záznam.

Ricard také upřesnil informace o obětech útoku, především jejich věk. Uvedl, že první oběť útoku se našla u vstupu do kostela. Byla jí šedesátiletá žena, která měla v krku hluboké zářezy hraničící s „uříznutím hlavy“.

Vzkažte rodině, že ji miluji. V Nice zemřela mladá žena, kostelník a věřící

Druhou obětí byl pětapadesátiletý 55letý otec dvou dětí Vincent Loques, který pracoval jako kostelník. Také on podlehl vážnému zranění na krku. Třetí mrtvou je čtyřiačtyřicetiletá matka tří dětí z Brazílie Simone, která se v Nice učila vaření a pomáhala chudým. Bodným zraněním podlehla v blízké restauraci, kam po útoku dokázala utéct.

Francouzské úřady v souvislosti s vyšetřováním masakru v pátek zadržely druhého muže kvůli podezření z kontaktů s pachatelem. Dalšího podezřelého zadržely o den dříve, píší agentury AFP a Reuters.

Ve vazbě se nejdříve ocitl 47letý muž, který je podezřelý, že byl ve spojení s útočníkem den před atentátem. Druhý, 35letý muž, který měl být s útočníkem rovněž v kontaktu ve středu, byl zadržen v Nice mezi 18:30 a 19:00, uvádí AFP s odvoláním na justiční zdroje a zdroje blízké vyšetřování.

Také tuniské úřady vyšetřují, zda měl útočník komplice.  Tuniská tisková agentura TAP oznámila, že se k útoku přihlásila teroristická skupina Al-Mahdí, která působí na jihu Tuniska. Zástupce tuniského prokurátora Muhsín Dalí sdělil, že právě na ni se soustřeďuje vyšetřování a zjišťuje se, zda skupina byla do útoku zapojena. Přiznání skupiny zveřejnil její údajný člen na sociálních sítích.

Rodina útočníka je v šoku

Podle arabské televize Al-Arabíja pocházel z obce nedaleko tuniského pobřežního města Sfax. Podle agentury Reuters se několik hodin před útokem z prostranství před kostelem spojil s rodinou prostřednictvím videohovoru, ale nedal nijak najevo, co má v úmyslu.

Jeho sestra Afef řekla, že Bráhím brzy po příjezdu do Nice ve čtvrtek ráno šel ke kostelu a hledal místo na spaní. Okolí jí prý ukázal a řekl, že si chce odpočinout v budově naproti kostelu.

Někteří další příbuzní Avísávího agentuře Reuters řekli, že byli v šoku ze zadržení mladíka v souvislosti s takovým zločinem. „Můj bratr je přátelský člověk a nikdy se neprojevoval extremisticky,“ řekl starší bratr útočníka Jasín. „Už od malička respektoval všechny ostatní lidi a akceptoval jejich rozdíly,“ řekl bratr. Také jeden ze sousedů potvrdil, že Bráhím Avísáví neprojevoval žádné známky radikalizace.

Rovněž matka útočníka dnes televizi Al-Arabíja řekla, že je šokována. Byla prý překvapena, když syn zavolal z Francie. „Neumíš francouzsky, nikoho tam neznáš, budeš tam žít sám, proč jsi tam jel?“ říkala mu prý, aniž cokoli tušila.

Rodina, kterou tuniské úřady také vyšetřují, žije na předměstí Sfaxu, odkud mnoho mladých lidí vyráží na člunech do Evropy. Právě Tunisané přitom tvoří největší část migrantů, kteří letos připluli do Itálie.

Incidenty v Avignonu a Lyonu

Ve čtvrtek se odehrál závažný incident také v obci Montfavet poblíž jihofrancouzského Avignonu. Policie tam zastřelila muže, který kolemjdoucí ohrožoval zbraní. Podle úřadů však nešlo o islamistu, jak se původně uvádělo. Třiatřicetiletý Francouz měl psychické problémy, hlásil se k protiimigrační skupině a v minulosti napadl několik lidí severoafrického původu.

V Lyonu pak byl ve čtvrtek odpoledne zadržen Afghánec v tradičním hábitu, ozbrojený nožem. Byl považován za hrozbu, uvedla agentura AFP s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním. Podle něj šlo o „vážný“ incident.

Francouzský premiér Jean Castex po útoku v Nice oznámil, že v celé Francii platí nejvyšší stupeň varování před terorismem. V pátek zasedne rada obrany státu. 

Prezident Emmanuel Macron řekl, že čin v Nice byl teroristickým islamistickým útokem, a oznámil, že počet vojáků, kteří hlídkují u škol, památek či kostelů, se kvůli zvýšení bezpečnosti zvedne ze tří tisíc na sedm.

Ministr vnitra Gérald Darmanin v pátek řekl, že Francie je ve válce s islamistickou ideologií a že jsou pravděpodobné další útoky radikálů na francouzské půdě. „Jsme ve válce proti nepříteli, který je uvnitř i vně,“ řekl Darmanin rozhlasové stanici RTL. „Musíme pochopit, že byly a budou další události jako tyto strašné útoky,“ dodal Darmanin.

Titulní strana pátečního vydání listu Nice-Matin:

Nezabránila útoku, kritizuje italskou ministryni opozice

Italská ministryně vnitra Luciana Lamorgeseová čelí kvůli útoku v Nice výzvám k rezignaci. Pravicová opozice kritizuje fakt, že podezřelý byl sice oficiálně vyhoštěn z Itálie do Tuniska, ale přesto mohl odjet do Francie. Ministryně jakékoliv selhání italských bezpečnostních úřadů odmítá.

„Viminale (sídlo italského ministerstva vnitra, pozn. red.) je v rozkladu, ať Lamorgeseová odstoupí,“ napsal v pátek na Twitteru jeden z vůdců pravicové opozice a lídr hnutí Liga Matteo Salvini. Podle něj ministerstvo „nechalo tuniského vraha v klidu utéct do Francie“. Kritiku vyjádřili i představitelé dalších pravicových stran Vzhůru Itálie a Bratři Itálie.

„Je to útok na Evropu, naše vláda na tom nemá žádnou odpovědnost,“ uvedla ministryně Lamorgeseová. Podle ní tuniské úřady ani bezpečnostní služby Itálii neupozornily, že by muž mohl být nebezpečný.

Pohybu útočníka se věnuje deník Corriere della Sera. Podle něj se islamista dostal do Evropy 20. září, kdy připlul na Lampedusu s dalšími třemi stovkami lidí. Na ostrově ho policie zaregistrovala a 25. září byl přesunut na karanténní plavidlo Rhapsody. 

Izolaci ukončil 9. října, kdy se vylodil v jihoitalském městě Bari. „Od té doby úřady ztratily jeho stopy,“ uvádí deník. V Bari byl Avísáví znovu zaregistrován a současně mu bylo předáno rozhodnutí o vyhoštění. 

„Postup návratu do země původu, a to včetně Tuniska, je ale pracný a epidemie koronaviru ho ještě více zpomalila,“ píše list, podle kterého se vyšetřovatelé nyní snaží zrekonstruovat pohyby a kontakty mladého Tunisana.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...