ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ve Francii přibývá útoků na ženy, muži je napadají za nošení sukně či šortek

  • 962
Soud ve východofrancouzských Mylhúzách vyměřil dvouměsíční podmíněný trest mladíkovi, který napadl dvě ženy za to, že podle něj neměly vhodné oblečení. Jedna z nich na sobě měla šortky, uvedl server franceinfo. Policie vyšetřuje také podobný případ z minulého týdne. Tři muži napadli ve Štrasburku studentku kvůli tomu, že měla krátkou sukni.

U obchodního centra v Mylhúzách (Mulhouse) ve středu odpoledne napadl osmnáctiletý mladík dvě dívky. Nejprve se k jedné přiblížil a zeptal se jí, jestli si nemůže vzít ještě něco kratšího. Žena mu odsekla, že mu po tom nic není.

Muž pak obě následoval ke stanici tramvaje a tam ženu v šortkách zfackoval a shodil na zem. Druhou, která chtěla zakročit, popadl za krk. Zbitou žena odvezla sanitka do nemocnice, muže zatkli.

Ve čtvrtek na základě jeho přiznání soud vyměřil dvouměsíční podmíněný trest, 75 hodin obecně prospěšné práce a povinnost absolvovat stáž o povinnostech občana.

Jedna z žen řekla, že její napadená přítelkyně na sobě měla punčocháče, vysoké boty a šortky a že v tom nevidí žádný problém. Její otec chce, aby se případu ujala média, protože je „třeba, aby takové útoky přestaly“.

Před týdnem se do ještě horší situace dostala ve Štrasburku 22letá studentka Elisabeth. Na cestě domů potkala tři muže a jeden z nich vykřikl „podívejte na tu děvku v sukni“, řekla Elisabeth rozhlasové stanici France Bleu Alsace. Dva z trojice ji pak chytili a třetí tloukl do obličeje. Po útoku jí zůstalo nateklé oko. Žena také řekla, že bití přihlíželo více než deset lidí a nikdo z nich nezasáhl.

Islám v pařížské MHD. Řidič nevpustil do autobusu ženu v minisukni

Vláda považuje incident za vážný a policie ho začala vyšetřovat. „Jde o velmi vážnou věc. Ve Francii musí být možné vyjít na ulici v tom, v čem chceme. Nemůžeme přijmout, aby byla ve Francii žena ohrožena nebo dokonce napadena či zbita za to, jak se oblékla,“ řekl vládní mluvčí Gabriel Attal.

Do Štrasburku tento týden odjela zmocněnkyně pro záležitosti občanství Marlene Schiappaová k jednání o bezpečnosti žen na veřejnosti.

Muž v tureckém Istanbulu napadl ženu v šortkách (2017):

21. června 2017

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video