Neuvěřitelná zelená vlna, varování pro Macrona. Francie hodnotí volby

  • 224
Výsledky nedělních komunálních voleb ve Francii označují komentátoři za neúspěch pro prezidenta Emmanuela Macrona a jeho centristické hnutí Republika v pohybu (REM). Velký úspěch naopak slaví zelení.

Macron, který se nachází v polovině mandátu, chtěl etablovat své uskupení, jež vzniklo teprve před čtyřmi lety, především ve velkých městských aglomeracích. Už před zveřejněním konečných výsledků je však jasné, že města jako Lyon, Marseille, Bordeaux a Štrasburk ovládla opoziční strana Evropa Ekologie-Zelení (EELV). Křeslo pařížské starostky obhájila socialistka Anne Hidalgová s podporou Zelených.

„Ohromující výkon Zelených v neděli možná přesvědčí Macrona, aby ve své politice kladl větší důraz na životní prostředí, pokud chce posílit svou podporu na levici,“ komentovala hlasování agentura Reuters. „Ekologie je oblastí, kde je Macron vnímán jako ten, kdo pro ni nic neudělal,“ řekl Frédéric Dabi, ředitel společnosti pro průzkum veřejného mínění Ifop.

Macronova strana, která šla do komunálních voleb poprvé, neměla své kandidáty ve všech obcích a v některých případech podporovala místní politiky z levice či pravice.

V přístavním městě Le Havre jasně zvítězil premiér Édouard Philippe. Populární Philippe, který byl starostou Le Havru už v letech 2010 až 2017, se tak možná opět vrátí do normandského města, pokud ovšem místo sebe nepověří výkonem úřadu starosty někoho jiného. Macron má v pondělí s Philippem jednat i o jeho budoucnosti. Spekulovalo se, že ho zbaví funkce, aby po volebním neúspěchu posílil svou pozici.

Podpora Macrona se nyní pohybuje kolem 40 procent, což je mírně více, než před pandemií covidu-19. Mluvčí vlády Sibeth Ndiayeová však připustila, že výsledky REM jsou slabé, a zdůraznila, že zapouštění kořenů na místní úrovni „vyžaduje čas“.

Zelení kandidáti ovládli velká města jako Marseille, Lyon, Štrasburk a Bordeaux často s podporou oslabené Socialistické strany, která má podobně jako Republikáni své zástupce ve vládě.

Zelení tak navázali na úspěch z loňských voleb do Evropského parlamentu, v nichž získali 13 procent hlasů a skončili třetí. „Je to neuvěřitelná zelená vlna,“ konstatoval jejich europoslanec Yannick Jadot.

Národní sdružení ovládlo Perpignan

Symbolické vítězství v komunálních volbách slaví i krajně pravicové Národní sdružení (RN). Formace Marine Le Penové zvítězila v jihofrancouzském Perpignanu, kde se Louis Aliot stane vůbec prvním starostou RN ve městě s více než 100 tisíci obyvateli. I Národní sdružení se v posledních letech snaží klást větší důraz na ekologická témata.

Pařížskou starostkou zůstane socialistka Higaldová, která jasně porazila konzervativní kandidátku Rachidu Datiovou. Higaldová je v čele francouzské metropole od roku 2014 a po víkendovém úspěchu patrně bude ve funkci i v době pařížských olympijských her v roce 2024. Kandidátka Macronova uskupení Agnés Buzynová skončila podle předběžných výsledků s odstupem třetí.

Nedělní druhé kolo komunálních voleb ve Francii poznamenala rekordně nízká, pouze čtyřicetiprocentní volební účast, což způsobily obavy a komplikace související s pandemií. Voliči museli mít roušky, dodržovat rozestupy a museli si přinést vlastní propisovací tužky. Podle Macrona nízká volební účast „není příliš dobrá zpráva“.

V neděli lidé volili starosty a radní v přibližně 5000 městech. První kolo, které přineslo konečné výsledky ve 30 000 většinou malých obcí, se konalo už 15. března, tedy v době, kdy pandemie explodovala. Kritici Macronovi vyčítali, že jeho konání vůbec povolil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video