Při střelbě před mešitou ve městě Bayonne na jihu Francie byli v pondělí zraněni dva lidé. (28. října 2019) | foto: AP

Před mešitou na jihu Francie se střílelo, policie zadržela útočníka

  • 169
Při střelbě před mešitou ve městě Bayonne na jihu Francie byli dnes vážně zraněni dva starší muži. Útočník proti nim obrátil zbraň ve chvíli, kdy se mu snažili zabránit v pokusu mešitu podpálit, informovala agentura AFP. Údajného střelce už policie zatkla.

Při střelbě před mešitou utrpěli zranění 74letý a 78letý muž, oba byli převezeni do nemocnice. Na místě podle agentura Reuters explodoval zapálený kanystr s benzínem, jednalo se ale pouze o slabý výbuch. Střelec při útěku z místa činu rovněž zapálil stojící auto.

Údajný útočník, muž ve věku 84 let, utekl, brzy byl však zatčen v blízkosti svého bydliště. V jeho autě se našla střelná zbraň. Motiv činu je zatím nejasný.

Podle policejního zdroje agentury Reuters měl muž konexe mezi zástupci krajní pravice. Podle jiného zdroje agentury kandidoval v roce 2015 za nacionalistickou stranu Národní sdružení (tehdy Národní fronta) vedenou političkou Marine Le Penovou.

Čin už na svém twitterovém účtu odsoudila právě šéfka Národního sdružení Le Penová. „Útok na mešitu ve městě Bayonne je neomluvitelný skutek, který jde proti všem hodnotám našeho hnutí,“ napsala.

Ministr vnitra Christophe Castaner v první reakci vyjádřil podporu rodinám zraněných a muslimské komunitě. Útok odsoudila také Le Penová, která řekla, že takový čin odporuje hodnotám jejího hnutí.

Bayonne, Francie

Bayonne, Francie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video