(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Matka džihádisty žaluje Francii. Chce odškodné za synův odjezd do Sýrie

  • 143
Francouzka žaluje vládu kvůli tomu, že dopustila, aby její šestnáctiletý syn odjel bojovat do války v Sýrie. Žádá odškodné 110 tisíc euro, tedy přes tři miliony korun. Jednání soudu v Paříži začalo v úterý.

Mladý Francouz společně se třemi kamarády odjel z Nice na konci prosince 2013. Jeho rodina neměla ponětí o tom, co se chystá udělat. Letěl do Turecka, kde se po zemi vydal do sousední Sýrie, píše agentura AFP.

Islámský stát

Právní zástupkyně rodiny Samia Maktoufová uvedla, že „Turecko je notoricky známá cesta do Sýrie“. „Policie se dopustila závažné chyby, pokud jde o nezletilého bez doprovodu, který má jednosměrnou letenku do Turecka a cestuje bez zavazadel,“ řekla.

Matka, která je praktikující katolička, žádá odškodné od vlády pro sebe a své tři děti. „Nezajímáme se o peníze, ale víme, že se stala chyba. Odjezdy mladistvých za džihádem musí skončit,“ vysvětlila Maktoufová.

Žena se synem telefonicky hovořila, takže ví, že je stále v Sýrii a naživu. Na rozdíl od jednoho z jeho kamarádů, který nedávno zemřel. Právní zástupkyně uvedla, že právě kvůli tomu Francouzka nebyla v úterý u soudu, protože je „zničena“ touto zprávou.

Ministerstvo vnitra zaslalo rodině dopis, ve kterém píše, že není odpovědné za chlapcův odjezd, protože nebyl vyšetřován a ani neexistuje žádný zákon, na základě kterého by mu mohlo zabránit v odjezdu.

Turecko je i destinací na prázdniny, připomněl úředník

„Neměl zakázáno opustit zemi a ani po něm nebylo vyhlášeno pátrání. Turecko může být vstupní cestou do Sýrie, ale stále je i destinací na prázdniny. Jeho chování nenaznačovalo, že se pokouší opustit zem bez povolení své matky,“ uvedl u soudu úředník, který se kauzou zabývá.

Matka synovy plány zjistila jen pár dní před odjezdem. Policii však upozornila až 24 hodin poté, co se neobjevil doma. Podle listu Le Monde se syn matky dovolil, zda může přespat u kamaráda.

V minulém roce úřady zabránily odjezdu do války několika mladistvým, jenže většinou na to byly upozorněny jejich rodinami. Ve Francii funguje i linka, kam rodiny a přátelé mohou zavolat, pokud se obávají, že se jejich bližní chystají odjet do Sýrie či Iráku. Úřady tímto způsobem identifikovali 1 864 zradikalizovaných lidí, z nichž čtvrtina byla mladistvých.

Ve Francii žije nejpočetnější muslimská populace v Evropě. Vláda se domnívá, že v Sýrii bojuje kolem pěti set francouzských občanů či obyvatel země. Nedávno kabinet schválil zákon, který umožňuje odebrat občanské průkazy a cestovní pasy lidem, u nichž panuje podezření, že by mohli odjet za radikály do Sýrie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue