Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paříž přetéká odpadky. Popeláři stávkují proti Macronově reformě penzí

  20:31
Cesta do práce, do kavárny nebo na nádraží začíná připomínat zapáchající slalom: lidé se vyhýbají pytlům s odpadky, které plní ulice Paříže a dalších francouzských měst. Stejně jako ostatní profese také popeláři stávkují proti vládní penzijní reformě, která má zvýšit věk odchodu do důchodu z 62 na 64 let.

„V takovém stavu jsem Paříž nečekala,“ říká osmnáctiletá německá studentka Martina, když vystupuje z taxíku a s kufrem manévruje kolem hald odpadků uprostřed ulice ve východní části města, kde si pronajala byt. „Doufám jen, že to sem nepřiláká krysy,“ uvažuje, zatímco jeden z jejích přátel si před odpadky fotí selfie.

Jsou všude: Na dohled Eiffelovy věže, na březích Seiny, před kavárnami a butiky, v úzkých uličkách v centru měst. Problém má Paříž i další francouzská města. Hromady odpadu v černých pytlích, které přetékají přes popelnice a odpadkové koše, jsou velmi hmotným a nepříjemným zobrazením nespokojenosti, která panuje ohledně plánované reformy systému penzí, jež má zvýšit věk odchodu do důchodu se stávajících 62 na 64 let.

Stávkující popeláři kvůli důchodové reformě přestali pracovat. Neodvezené pytle plní ulice Paříže a dalších francouzských měst. Lidé „děkují“ pařížské starostce Anne Hidalgové. (15. března 2023)

Mezi řadou profesí už druhý týden totiž stávkují i zaměstnanci spaloven a svozu odpadků. Podobně jako ostatní manuálně pracující profese chtějí upozornit na to, že některá povolání nelze fyzicky vykonávat desítky let až do pozdního stáří.

Důchod až ve čtyřiašedesáti? Francouzi jdou do stávky, odmítají reformu

„Pořádali jsme obrovské protesty. Ale vláda nás neposlouchala a místo toho nám ukázala prostředníček. Tohle je naše poslední možnost, jak se bránit,“ zdůvodňoval tento stav 55letý Alain Auvinet u spalovny odpadků v západní části města, kde pracuje od svých dvaceti let. Stále doufal, že podle původního systému ještě v 57 letech odejde do předčasného důchodu, jako většina jeho kolegů ve Francii. Podle vládního plánu se ale tento věk má postupně posunout na 59 let.

Reforma na druhý pokus

Důchodová reforma byla jedním z velkých plánů Emmanuela Macrona před jeho prvním zvolením do úřadu prezidenta v roce 2017. Snažil se ji prosadit už ve svém prvním funkčním období, i tehdy ale chod Francie na týdny zastavily rozsáhlé stávky. Nyní, o čtyři roky později, se situace opakuje. Proti reformě, která posune věk odchodu do důchodu ze stávajících 62 na 64 let, stávkují všechny odborové organizace zastupující profese od železničářů a dopravců přes pošťáky a učitele.

Zastavit chod země. Ve Francii se opět stávkovalo proti reformě důchodů

I letos vyšly do ulic miliony lidí na osm celostátních protestních pochodů, naposledy tuto středu. Ve čtvrtek pak vláda oznámila, že použije kontroverzní článek ústavy a reformu přijme bez hlasování poslanců.

Francouzi už s reformou počítají

Penzijní reforma je pro Macrona a vládu pod vedením premiérky Élisabeth Borneové velký politický hazard. Do poslední chvíle neměli jisté, zda bez silné většiny a s nesourodým uskupením centristických stran dosáhnou na dostatečnou podporu. „Podmínky pro schválení zákona většinou jsou splněny. Neuvažujeme o využití alternativní ústavní síly,“ ujišťoval ještě ve středu bývalý ministr zdravotnictví a nyní mluvčí vlády Olivier Véran.

V opačném případě dává ústava premiérce možnost prosadit zákon dekretem. Tím by ovšem dala opozici možnost vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Právě tuto variantu, tedy že vláda použije ústavní článek 49.3, ve čtvrtek Elysejský palác potvrdil.

Bez ohledu na obě možnosti již málokdo ve Francii očekával, že reforma neprojde. A to i přesto, že průzkumy veřejného mínění dlouhodobě ukazují, že velká většina Francouzů je ohledně zavedení reformy proti.

Davům i poslancům navzdory. Francouzská vláda přijme reformu důchodů bez hlasování

Francouzi mají od poválečného období jeden z nejštědřejších penzijních systémů Evropy. Má zajistit zasloužený odpočinek všem těm, kdo většinu svého dospělého života nepřetržitě pracovali, a být časem na zotavení z celoživotní namáhavé práce, který lidé konečně budou moci věnovat svým zálibám a blízkým.

Podle Macrona je ovšem tato etapa příliš dlouhá a nadměrně zatěžuje státní rozpočet. Zároveň se prodlužuje délka života a přibývá nových „mladých důchodců“. Právě proto, aby byl systém udržitelný, je podle Macrona nutné důchodový věk alespoň o dva roky zvýšit. Macronovi kritici pak upozorňují na to, že cesta navýšení příjmů do veřejného rozpočtu mohla vést i jinými způsoby, například vyšším zdaněním bohatých.

Jen v Paříži jsou na ulici tisíce tun odpadků

Podle pařížské radnice zůstává v ulicích města přibližně 7 600 tun odpadků. Ve stávce jsou řidiči a pracovníci vozů, stejně jako zaměstnanci všech tří městských spaloven. Nejde ale jen o Paříž. Podobné problémy mají další francouzská města včetně Nantes, Antibes, Remeše nebo Le Havru.

Ve Francii stojí vlaky, zavřely se i školy. Lidé stávkují proti reformě

Premiérka Borneová hájí reformu tím, že vláda již s občany vedla rozsáhlé konzultace a že z nového systému penzí „budou mít mladí prospěch“. O konkrétních důsledcích pro vládu po přijetí zákona se zatím jen spekuluje. Protesty se mohou postupně rozplynout, ale neoblíbená reforma se jistě promítne na preferencích Macronovy strany a výsledcích nadcházejících voleb.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...