(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Francouzský soud zachránil Le Penovou před bankrotem, uvolnil jí peníze

  • 12
Francouzský soud uvolnil polovinu ze dvou milionů eur (51,2 milionu českých korun), které byly před časem zabaveny krajně pravicové straně Národní sdružení (RN; dříve Národní fronta) , v jejímž čele stojí Marine Le Penová. Straně hrozil kvůli finančnímu popotahování ze strany europarlamentu bankrot.

Pařížský odvolací soud nařídil uvolnit téměř milion eur, který Národnímu sdružení náleží ze státních příspěvků na financování politických stran. Červencové zablokování dvou z celkových 4,5 milionu eur, které měla strana dostat, Le Penová už dříve označila za „útok na demokracii“. Vzhledem k hrozící platební neschopnosti vyzvala členy a příznivce 

své strany k zasílání finančních darů.

Francouzští vyšetřovatelé se už delší dobu zabývají podezřením, že několik členů strany Marine Le Penové dostávalo plat od Evropského parlamentu za práci poslaneckých asistentů, ale ve skutečnosti pracovali pro stranu. Škoda, kterou tím podle policie způsobili, se pohybuje v řádu několika milionů eur. Le Penová i její strana obvinění popírají.

Právní zástupce RN Rodolphe Bosselut odblokování poloviny zabavené částky označil za „první vítězství“. V principu nicméně soud postup vyšetřovatelů označil za správný, připomnělo státní zastupitelství. Proti tomuto rozhodnutí se chce strana odvolat, a získat tak i zbytek zabavené částky.

Evropský parlament už dříve odhadl, že mu bývalá Národní fronta způsobila celkovou škodu za pět let za zhruba pět milionů eur (téměř 131 milionů Kč). Největší podíl tvoří neoprávněně vyúčtované odměny na neexistující asistenty jednotlivých europoslanců.

V polovině června soud Evropské unie potvrdil rozhodnutí Evropského parlamentu, v němž se šéfce francouzských nacionalistů Le Penové ukládá, aby vrátila částku ve výši téměř 300.000 eur (7,7 milionu Kč), která jí byla vyplacena na pokrytí nákladů za zaměstnávání parlamentní asistentky. Le Penová, která loni opustila europarlament a stala se poslankyní francouzského Národního shromáždění, totiž neprokázala, že tato asistentka skutečně vykonávala nějakou činnost.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video