Skupina Francouzů demonstruje před sochou Jana Pavla II. v bretaňské vesničce Ploërmel. Socha má podle francouzských zákonů o sekularismu přijít o svůj kříž, čemuž se protestující snaží zabránit. (26. listopadu 2017) | foto: Profimedia.cz

Nesahej mi na můj kříž. Francouzi brání sochu Jana Pavla II. před zákonem

  • 444
V malé obci ve francouzské Bretani se už přes deset let vede spor, zda na soše Jana Pavla II. může být kříž. Naposledy diskuse rozsekl Nejvyšší soud, který rozhodl, že podle zákona o oddělení církve od státu musí kříž zmizet. V neděli proti tomu před sochu v Ploërmelu na protest přišlo asi tři sta lidí.

Proti odstranění kříže v neděli před sochou protestovalo podle listu Le Figaro zhruba tři sta lidí. Na akci, kterou organizovala skupina s názvem Nesahej na můj kříž, přišli hlavně křesťané, studenti a patrioti, ale také příznivci politické strany Vzhůru, republiko!, radikální Národní fronty i místní extrémně pravicové strany Adsav.

Na demonstraci si přinesli francouzské, bretaňské, korsické i polské vlajky a transparenty s hesly jako „Ne destrukci našich hodnot a tradic“, „Stop christianofobii“ nebo „Vyžeňte křesťanství, budete mít islám“. Po dvou hodinách projevů poklidná akce skončila.

Téměř osmimetrová bronzová socha oblíbeného polského papeže Jana Pavla II. stojí ve vesnici Ploërmel od roku 2006 a vášnivé diskuze vyvolala ještě dřív, než se na kamenný podstavec vůbec dostala. Obrovským křížem totiž porušuje zákon o sekularismu z roku 1905, který ve veřejném prostranství zakazuje zobrazování náboženských symbolů.

Na konci října proto francouzský Nejvyšší soud podle listu Libération rozhodl, že kříž musí ze sochy nejpozději do šesti měsíců zmizet. A vášně znovu ožily. 

„S radostí můžeme konstatovat, že soudy brání sekularismus a zákon z roku 1905. Je to uznání soukromého práva v souladu s veřejným pořádkem. Stále jsme přesvědčeni, že ploërmelští občané respektují zákon,“ uvedl pro server  Ouest France prezident Morbihaneské federace svobodného myšlení André Le Béhérec. 

Bývalá starostka vesnice Béatrice Le Marre zase z opozice vzkázala, že postavení takové sochy do veřejného prostoru byla záměrná provokace a že zákon platí pro všechny.

„Toto rozhodnutí je na národní úrovni problematické,“ míní však sekretář strany Vzhůru, republiko a zakladatel iniciativy Nesahej na můj kříž David Cabas s tím, že ve snaze zachránit sochu podpoří starostu desetitisícového Ploërmelu Patricka Le Diffona. 

Ten prohlásil, že chce řešení najít v klidu. Upozorňuje na riziko soudních tahanic s autorem sochy, pokud by ji obec bez jeho vědomí upravila. Jednou z možností je podle něj přesunutí sochy z veřejného parkoviště někam jinam nebo prodej pozemku, na kterém Jan Pavel II. s křížem stojí. 

Koupit by ho mohlo například bretaňské biskupství nebo asociace Nesahej na mého papeže, která s nápadem vztyčit sochu na parkovišti před lety přišla. Předseda asociace Paul Anselin k rozhodnutí Nejvyššího soudu pronesl, že může jít o nebezpečný „precedens, díky kterému se odstraní všechny kříže postavené po druhé světové válce“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue