Macron dal v tichosti Sísímu nejvyšší řád, útlak Egypťanů mu nevadí

  • 100
Francouzský prezident Emmanuel Macron vyznamenal egyptského vládce Abdala Fattáha Sísího nejvyšším státním vyznamenáním. Velký kříž Čestné legie mu udělil během Sísího oficiální návštěvy v Paříži. Ta už předem pobouřila ochránce lidských práv. Macron nicméně odmítl spolupráci s Egyptem podmiňovat apelem na dodržování práv Egypťanů.

Vyznamenání Sísího ve čtvrtek prozradil médiím nejmenovaný zdroj z Macronovy kanceláře, píše agentura AFP s tím, že nejvyšší francouzský řád ještě dodal na kontroverznosti prezidentovy návštěvy. Zdroj agentury nicméně dodal, že se tomuto gestu nedalo vyhnout.

V Egyptě prošla změna ústavy, Sísí může být u moci až do roku 2034

„Propůjčení vyznamenání je jednou z tradičních součástí státních návštěv, které jsou navíc ve Francii vzácné, koná se jen jedna až dvě ročně. A protože to bývají hlavy států, dostávají nejvyšší vyznamenání,“ dodal pracovník kanceláře. 

Podle AFP navíc ceremonie proběhla v tichosti. Zaznamenala ji jen egyptská strana, francouzští novináři se o ní předem nedozvěděli. Tamní média měla zakázáno celou návštěvu natáčet, a to včetně Sísího příjezdu do Elysejského paláce či setkání s pařížskou primátorkou Anne Hidalgovou.

Macron Sísího přijal poté, co egyptský prezident za doprovodu jezdectva a bubnů republikánské gardy slavnostně projel centrem francouzského hlavního města.

Řád čestné legie má několik hodností a velkokříž stojí nejvýše. V minulosti ho získal třeba československý a český exprezident Václav Havel, španělští, švédští či nepálští králové, ale i ruský prezident Vladimir Putin. Ten ho má od roku 2006 a i jeho ocenění na Francii tehdy seslalo vlnu kritiky. Stejně jako nyní u Sísího.

Lidskoprávním aktivistům ovšem vadila návštěva už od začátku. Vyzývali Macrona například, aby egyptského diktátora nevítal rozvinutím červeného koberce, a v ulicích Paříže se konaly protesty. Lidé během nich připomínali útlak, kterým Egypťané kvůli Sísího vládě trpí. 

Francie by podle demonstrantů měla výrazněji upozorňovat na situaci zhruba 60 tisíc lidí, kteří s cejchem politického vězně skončili v egyptských žalářích. Sedmnáct francouzských lidskoprávních organizací Macrona vyzvalo, aby spolupráci s Egyptem podmínil právě propuštěním opozičních představitelů a aktivistů. 

Společný nepřítel Turecko a dodávky zbraní

Macron však žádost odmítl. Budoucí prodeje zbraní Egyptu zlepšením tamní lidskoprávní situace podmiňovat nehodlá. Prý by to tuto africkou zemi oslabilo v boji proti terorismu. Šéf Elysejského paláce zároveň řekl, že téma lidských práv se Sísím probral při „upřímném rozhovoru“.

Označil se také za obhájce demokratické otevřenosti a aktivní občanské společnosti. V listopadu Paříž spolu s dalšími zeměmi kritizovala zatčení pracovníků egyptské lidskoprávní iniciativy EIPR. Ti byli nedlouho před Sísího návštěvou propuštěni, což Macronova kancelář označila za „pozitivní signál“.

„Nepodmiňoval bych spolupráci v oblasti bezpečnosti a hospodářství těmito neshodami,“ řekl Macron podle agentury AFP novinářům po jednání se Sísím. Dodal, že považuje za účinnější vést „politiku dialogu spíše než bojkotu, který byl omezil efektivitu jednoho z našich partnerů v boji proti terorismu“.

Francie podle Reuters vnímá Egypt a Sísího osobně za hráz proti radikálním islamistům v regionu působícím na poloostrově Sinaj a ve válkou rozvrácené Libyi. Obě země rovněž sdílejí obavy z nestability v subsaharské Africe.

Egypt se hlásí do války v Libyi, chce utnout tureckou expanzi

Francii a Egypt navíc v poslední době sbližuje ještě jeden důvod - aktivita Turecka ve Středozemním moři, v Libyi, Sýrii a dalších zemích Blízkého východu.

V letech 2013 až 2017 byla Francie hlavním dodavatelem zbraní Egyptu. Zbrojní zakázky, včetně dodávek stíhaček Rafale a válečných lodí, nicméně poté ustaly. Podle diplomatů mělo utlumení spolupráce co do činění s finančními problémy Egypta i s francouzskou kritikou stav lidských práv v severoafrické zemi.

Na začátku prosince organizace Amnesty International vydala zprávu,  podle které v říjnu a listopadu v Egyptě prudce vzrostl počet vykonaných poprav. Část popravených údajně odsoudily „hromadné soudy“, při kterých nebyla zaručena práva obžalovaných.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video