Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a britský premiér Boris Johnson...

Francouzský prezident Emmanuel Macron (vlevo) a britský premiér Boris Johnson pózují během zahájení summitu G20. (30. října 2021) | foto: AP

Je smutné, že Británii vede takový klaun, řekl Macron o Johnsonovi

  • 92
Francouzský prezident Emmanuel Macron si v soukromých hovorech se svými poradci postěžoval na britského premiéra Borise Johnsona. Údajně ho označil za klauna, který si z Francie dělá obětního beránka, aby stoupl v očích Britů.

„BoJo se mnou mluví otevřeně, všechno jde dobře, vedeme konverzaci jako dospělí. A pak nás takhle nevkusně potopí. Je to pořád ten samý cirkus,“ prohlásil údajně Macron o britském premiérovi, kterého měl nazvat také „plebejcem“. 

Z Francie si Johnson podle prezidentova mínění udělal obětního beránka. „V soukromí říká, že je mu líto, že se tak chová, ale prý musí mít především na paměti veřejné mínění,“ uvedl.

O soukromých hovorech Macrona s poradci píše list The Independent s odkazem na zdroje francouzského magazínu Le Canard Enchaîné. Francouzský prezident se takto podle novinářů vyjádřil poté, co si s Johnsonem telefonoval o tragické smrti běženců v Lamanšském průlivu. 

Případů utonutí v posledních týdnech opět přibývá, vztahy mezi oběma zeměmi jsou však ve velmi špatném stavu i kvůli sporům o rybolov a dalším problémům, které s sebou přinesl brexit. Ten přitom podle Macrona Johnsonův cirkus odstartoval.

Tragédie v La Manche zažehla vášně, Francouze rozzuřil Johnsonův dopis

Premiér Johnson pak v dopise adresovaném Macronovi apeloval na zřízení společných britsko-francouzských hlídek nebo nasazení soukromých bezpečnostních firem. Zopakoval také požadavek na uzavření dohody umožňující deportace migrantů zpět do Francie.

Zveřejnění dopisu ještě před tím, než se vůbec dostal k Macronovi, vládce Francie naštvalo ještě víc. „Je smutné vidět, že tak velkou zemi, se kterou bychom dokázali vykonat spoustu věcí, vede takový klaun,“ poznamenal.

26. listopadu 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue