Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová překvapila, když svou...

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová překvapila, když svou programovou řeč ve městě Fréjus věnovala hodně ekologii. (15. září 2019) | foto: Reuters

Na zelené vlně se svezla i Le Penová, své příznivce však ekologií uspávala

  • 37
Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová překvapila, když svou programovou řeč věnovala více ekologii než tradiční kritice prezidenta Emmanuela Macrona, Evropské unie či imigrace. Své příznivce však téměř uspala a Zelení ji obvinili z neupřímnosti.

Macronem poražená kandidátka na hlavu státu vystoupila minulý týden v pobřežním městečku Fréjus, které od roku 2014 řídí starosta z její strany Národní sdružení (RN). Sál s 200 členy mládeže RN však téměř usnul, informoval z místa reportér televize BFM. 

Zkušená politická harcovnice vsadila na módní téma ekologie, které ovšem v kruzích krajní pravice nikdy nerezonovalo. Le Penová tak ale může oslovit skupiny, které ji dosud nenaslouchaly, upozornil německý týdeník Der Spiegel

Bývalá europoslankyně spojila ekologii s lokální ekonomikou a kritikou urbanizace. Hovořila o potřebě „ekologické společnosti“ i „ekologické civilizace“. Doporučila „návrat k lokálnímu“ a „demetropolizaci“. 

Der Spiegel položil otázku, zda chce pod zelenou vlajkou podnítit povstání provincií proti Paříži? V březnu čekají Francii komunální volby. 

Konflikt mezi městem a venkovem označila Le Penová za rozhodující společenský rozpor. Vyrovnat rozdíly mezi těmito dvěma sociálními světy bude podle ní velkým tématem francouzských prezidentských voleb v roce 2022. 

Le Penová neuspěla s odvoláním. Musí vrátit miliony ze zneužitých náhrad

Le Penová si přeje, aby individualizovaná anonymní velkoměsta obnovila komunitního ducha soužití. Odmítla model amerických předměstí, kde se často hromadí sociálně patologické jevy. Kritizovala dopravní provoz v Paříži spojený s dojížděním za prací. Zaútočila také na vysoké nájmy ve velkoměstech, které dosud pranýřovaly hlavně levicové síly. 

Tradiční jazyk pravicových populistů však úplně neopustila. „Chceme žít jako Francouzi, protože jsme ve Francii doma,“ zabrnkala na strunu, která zní podle kritiků xenofobně.

Le Penovou inspirovaly žluté vesty, ne Thunbergová

Mluvčí francouzských Zelených (EELV) Sandra Regolová šéfku RN obvinila, že to s ekologií nemyslí vážně. „Le Penová si hraje jen se slovy,“ namítla. 

Le Penová podpořila Okamuru

Der Spiegel napsal, že v RN působí jen jeden známější politik, který se problémy životního prostředí zabývá soustavněji. Je jím čerstvě zvolený europoslanec Hervé Juvin, jenž v roce 2013 nastínil svou myšlenku Evropy jako „první ekologické civilizace“. 

Nedávno Juvin argumentoval, že tradiční pravicový důraz na státní hranice pomůže i k zachování ekologům drahé biodiverzity. 

Le Penová v projevu zmínila francouzské protestní hnutí žlutých vest, jehož část vznášela kromě sociálních i ekologické požadavky. 

Nejvíc však zájem o životní prostředí vybičovala šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová, která inspirovala celosvětové studentské „školní stávky za klima“. Dívka s aspergerovým syndromem navržená na Nobelovu cenu za mír vystoupila v červenci ve francouzském parlamentu – k nelibosti poslanců RN. 

Témata konkurence vykrádá i Macron

Le Penová není jediná, kdo vykrádá témata konkurence a upravuje rétoriku podle momentálních společenských nálad. Centrista Macron ve svém projevu z 16. září vstoupil do hájemství Le Penové i krajně levicového Jeana-Luca Mélenchona. Přitvrdil totiž postoj k imigraci, což však podle komentátorů zaobalil do marxismem zavánějícího hávu starosti o „lidové třídy“ a distance k „buržoazii“. 

Macron obrátil, slibuje tvrdší přístup k imigraci

Marcon znovu podpořil právo na azyl, ale ohradil se proti jeho zneužívání pašeráky lidí. „Počet příchozích nebyl v Evropě nikdy tak nízký, ale počet žádostí o azyl ve Francii nikdy tak vysoký,“ prohlásil podle francouzského týdeníku L’Express. „Ve snaze být humanističtí jsme někdy příliš laxní,“ dodal. 

„Otázkou je, zda chceme být buržoazní stranou nebo ne. Buržoazie s (imigranty) nemá žádný problém: nepřichází s nimi do styku. Lidové třídy s nimi žijí. Levice ale tento problém nechtěla po desetiletí vidět, takže lidové třídy přecházely ke krajní pravici,“ poznamenal před členy svého hnutí Vpřed!. 

Le Penová Macronovi vytkla, že v předchozích letech o zneužívání azylové legislativy nehovořil. Nyní se už podle ní připravuje na obhajobu prezidentského křesla.  

Le Penové strana vyhrála ve Francii eurovolby (video z 26.5.2019): 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video