Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Francouzští bachaři se bouří. Vadí jim podstav i agresivní vězni

  16:53
Francií už druhý týden otřásají protesty vězeňských dozorců. Těm vadí nesnesitelné pracovní podmínky, přelidněné cely a agresivní chování vězňů. Několik nedávných útoků na dozorce tak pro bachaře bylo poslední kapkou. Protesty nezastavila ani schůzka s ministryní spravedlnosti a ty tak pokračují i ve středu.

„Máme toho dost. Dostáváme rány uvnitř a teď nás mlátí ještě i venku,“ rozčílil se dozorce Thibault Capelle, když francouzská policie se štíty a slzným plynem v pátek rozháněla demonstraci před vchodem do věznice Fleury Merogis jižně od Paříže. V té je zavřený i terorista Salah Abdeslam a je jednou z největších v Evropě. 

Za mřížemi tam jsou podle agentury Reuters téměř čtyři tisíce lidí. Vězňů a agresivity ve věznicích přibývá a mnozí dozorci mají pocit, že to vládu nezajímá. Policejní zásah tak jejich frustraci příliš nerozptýlil.

Dozorci podle listu Le Parisien považují svou práci za nebezpečnou, špatně placenou a v očích veřejnosti nepříliš respektovanou. Přelidněná vězení a podstav zaměstnanců ovšem bachaře tíží už dlouho. Podle loňských čísel na jednoho dozorce připadá zhruba 2,4 vězňů (v Česku to jsou necelí dva). 

Přesilovka počesku: jeden dozorce hlídá 11 vězňů. Severní Ir jen jednoho

Spouštěčem současných protestů bylo několik případů z různých věznic, kdy trestanci bachaře napadli. Ti proto počátkem minulého týdne na protest zablokovali vchody „svých“ věznic, v ulicích pálili pneumatiky a dřevěné palety, mnozí zase nepřišli do práce. 

Postupně se do protestů zapojily až dvě třetiny věznic, celkem 130 ze 188. Barikády vyrostly v Marseille, Maubeuge, Lyonu i nedaleko Paříže.

Nejzávažnější útok se odehrál v káznici Vendin-le-Vieil na severu země, kde německý konvertita k islámu Christian Ganczarski zaútočil nožem (podle jiných zdrojů nůžkami) na tři bachaře.

Jedenapadesátiletý Ganczarski si ve Francii podle listu The Washington Post odpykává osmnáctiletý trest za útok na synagogu v Tunisku, při kterém v roce 2002 zemřelo 21 lidí. Američané ho také podezírají, že před 11. zářím pomáhal Usámu bin Ládinovi. 

Francie zavádí opatření proti teroru, vězněné islamisty čeká izolace

Očekává se, že Spojené státy požádají Francii v nejbližší době o vydání Ganczarskiho. V té mu však za pokus o vraždu dozorců hrozí další trest, na který už čeká v jiné severofrancouzské věznici, doplnil Guillaume Pottier ze syndikátu odborářů UFAP-UNSA.

V Mont-de-Marsan na jihozápadě Francie pak vězeň minulé pondělí zranil sedm dozorců, píše britský Guardian. A v době, kdy bachaři v ulicích žádali o bezpečnější pracovní podmínky, k nim ještě doputovala zpráva z Korsiky, kde byli vážně zraněni dva zaměstnanci tamní věznice Borgo. 

Podle deníku Le Figaro útočník zvolal „Alláh akbar“ a bodl jednoho z dozorců do krku. Spolu s dalšími třemi komplici jej poté zatkli četníci, kteří přijeli uklidnit situaci. Náboženský radikalismus, kdy se z pouličních zlodějů ve vězení stanou nadšení džihádisté, přitom stál za čtyřmi z pěti nedávných napadení bachařů. Celkem podle francouzské správy věznic loni došlo ke čtyřem tisícům podobných případů.

Francouzská vláda už před třemi lety rozhodla o důsledné izolaci odsouzených radikálů, aby islamistické myšlenky nemohli šířit mezi ostatní mukly. 

V celé Francii však „sedí“ na 70 tisíc lidí v budovách, které jsou dimenzované maximálně pro 60 tisíc trestanců. Dodržet nařízení je tak pro vedení věznic více než obtížné.

„Po několik let tu jsou všechny ingredience k tomu, aby takto důležitá krize explodovala,“ popisuje Adeline Hazan, která ve věznicích dohlíží na dodržování práv vězňů.

Nepustíme vězně k soudům, vyhrožují dozorci

Blokáda spuštěná 16. ledna málem zkomplikovala i aktuální a vysoce sledovaný proces s Jawadem Bendaoudem, známým „bytným“ pařížských atentátníků z 13. listopadu 2015. Bendaoud se brání, že o teroristických úmyslech ubytovaných neměl potuchy. 

Pařížská prokuratura však má jiný názor a viní jej ze zatajování informací. Zaměstnanci nechvalně proslulé věznice Fresnes nedaleko Paříže, kde nyní podezřelý Bendaoud žije, se ovšem v rámci blokády rozhodli, že ho k soudu nepustí. „Jeho odjezd bude nutně přerušen,“ uvedl Jean-Francois Forget ze syndikátu odborářů UFAP-UNSA. 

Bendaoud k soudu v Paříži nakonec podle francouzské televize BFMTV dorazil, nejde však jen o něj. Dozorci chtějí blokovat přesuny k soudu i u ostatních vězňů. 

Jawad Bendaoud:

24.ledna 2018 v 04:02, příspěvek archivován: 24.ledna 2018 v 15:24

The first trial stemming from the November 2015 Paris terror attacks opens Wednesday when 'Daesh landlord' Jawad Bendaoud appears in court https://t.co/l6PyVc8iNT https://t.co/DA8Z2Os4oz

„Chceme, aby naše hnutí ještě posílilo,“ říká podle listu The New York Times Yoan Karar, zástupce unie dozorců Force Ouvrière. Podle něj se úterní setkání s ministryní spravedlnosti Nicole Belloubetovou točilo jen okolo dílčích technických opatření a velké problémy jako nedostatek zaměstnanců se na schůzce vůbec neřešily. Dozorci se tak chtějí sejít přímo s premiérem  Édouardem Philippem.

Protesty jsou podle zahraničních pozorovatelů první velkou výzvou pro nového prezidenta Emmanuela Macrona od jeho nástupu do funkce. Macron už minulý týden přislíbil, že do konce února přijde s komplexním řešením, které půjde za dříve slíbenou výstavbu nových věznic. 

Kromě nových zaměstnanců by podle něj vězením ulehčilo, kdyby více lidí dostávalo alternativní tresty, jako jsou veřejně prospěšné práce či domácí vězení.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...