V Kalifornii zemřel muž při policejním zásahu. Případ připomíná Floyda

  • 329
Kalifornské město Alameda v úterý zveřejnilo záznam z nedávného policejního zásahu, který skončil smrtí pravděpodobně opilého 26letého muže podezíraného z krádeže. Záznam ukazuje, že Mario Arenales Gonzalez přestal jevit známky života, když jej strážníci na několik minut přitlačili k zemi, podobně jako tomu bylo u loňské smrti George Floyda.

Gonzalez zemřel 19. dubna, tedy jen den předtím, co porota v Minneapolisu za zásah proti Floydovi uznala bývalého policistu Dereka Chauvina vinným z vraždy a zabití. Chauvin 46letému černochovi loni v květnu devět minut klečel na krku, když se jej s kolegy pokoušel vzít do vazby po nahlášení možného použití falešné bankovky.

V Alamedě, která je součástí aglomerace kolem Sanfranciského zálivu, byly na počátku policejního zásahu informace o muži, který si na ulici povídá sám se sebou a patrně odlamuje bezpečnostní visačky z lahví s alkoholem. První policista na místě podle publikovaného videozáznamu nachází Gonzaleze v parčíku se dvěma nákupními košíky plnými zboží. Následuje několikaminutový rozhovor, při kterém podezřelý není schopen vysvětlit, co na místě dělá, ani prokázat svou totožnost.

Po příjezdu druhého strážníka policisté Gonzaleze chytají za ruce a po krátkém přetlačování jej strhávají na zem. Ruce mu spoutávají za zády a tlačí jej k zemi, zatímco muž sténá a pronáší nepříliš srozumitelná slova. Podle NYT jej policisté drželi břichem k zemi pět minut. Když jej obrátili na bok, zjistili, že přestal vnímat, načež zahájili snahu o resuscitaci. Srdeční masáž ale nepomohla.

Kromě samotného zásahu připomíná medializovaný případ z Minneapolisu také bezprostřední vyjádření policie. Ta minulý týden v tiskové zprávě oznámila, že muž, který se zdál být „pod vlivem“, zemřel v rukách strážníků v důsledku „zdravotní příhody“. Stejně jako prvotní komuniké o smrti Floyda ani toto prohlášení nezmiňuje, že podezřelý byl tlačen k zemi. Naznačuje, že zdravotní problémy Gonzaleze se dostavily při „fyzické konfrontaci“.

Kvůli zásahu byli staženi z terénu tři příslušníci policejního sboru okresu Alameda a incident už se vyšetřuje na vícero úrovních. „Policie v Alamedě zavraždila mého bratra,“ reagoval na úterní tiskové konferenci Gerardo Gonzalez. Podle právničky Julie Sherwinové, která rodinu zastupuje, byla smrt Maria zcela zbytečná. „Opilý chlápek v parku nerovná se trest smrti,“ řekla.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video