VIDEO: Marylandem se přehnala ničivá povodeň, bouře na Floridě zeslábla

  • 1
Nejméně jednoho pohřešovaného má blesková povodeň, která o víkendu postihla Ellicott City v americkém státě Maryland. Na možné přívalové povodně se v pondělí mezitím připravuje severozápad Floridy, který čelí subtropické bouři Alberto. Po vstupu na pevninu živel zeslábl na depresi.

Povodeň zasáhla Ellicott City v neděli, voda unášela auta a zničila řadu budov. Záchranáři museli vyprostit z domů desítky lidí, které živel uvěznil. Při záchranných pracích proud vody odnesl 39letého člena národní gardy Eddisona Hermonda, jehož tělo se dosud nenašlo.

Pro Ellicott City je to již druhá ničivá povodeň za poslední dva roky. „Říkají, že tohle je tisíciletá povodeň a my jsme je měli dvě během dvou let,“ řekl guvernér Marylandu Larry Hogan. V roce 2016 si živel vyžádal dvě oběti a škody ve výši milionů dolarů.

Na špatné počasí se nyní připravuje severozápad Floridy, k jejímž břehům míří bouře Alberto. Pobřeží bičují déšť a poryvy větru, jehož rychlost překračuje 80 kilometrů v hodině. Podle meteorologů by v oblasti mohlo napršet až 20 centimetrů, na některých místech i přes 30 centimetrů. Problémem může být v pobřežních regionech i vzedmutí moře, které může dosáhnout 30 až 60 centimetrů nad běžnou hladinu přílivu.

Potvrdil se ale předpoklad amerického Národního středisko pro hurikány (NHC) –  Alberto v pondělí pozdě večer místního času (brzy ráno SELČ) ztratil sílu bouře jen několik hodin po vstupu nad pevninu. NHC nicméně nadále varuje před lijáky a rizikem vzniku bleskových povodní.

Jádro Alberta, který míří na sever rychlostí 19 kilometrů v hodině, mezitím překročilo hranice Floridy a vstoupilo do sousední Alabami. Ačkoli Alberto slábne a vítr v nárazech dosahuje maximálně 55 kilometrů v hodině, jeho pohyb na sever se zrychluje. Živel má navíc značné dopady na vývoj počasí na celém americkém jihu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue