Po střelbě na floridské škole je 17 mrtvých, podezřelý mladík je ve vazbě

  • 326
Na střední škole Stoneman Douglas v Parklandu severně od Miami na Floridě se střílelo. Podle šerifa okresu Broward Scotta Israela je 17 mrtvých, mezi obětmi jsou studenti i dospělí. Hlavním podezřelým je devatenáctiletý bývalý student školy Nicolas Cruz. Motiv činu zatím není znám.

Cruz napadl školu, z níž byl před rokem z kázeňských důvodů vyloučen. Střílel venku i uvnitř a podařilo se mu uniknout mezi prchajícími. Po hodině byl ale zatčen v sousedním městě Coral Springs.

Podle policie byl Cruz vyzbrojen poloautomatickou puškou AR-15 a měl u sebe mnoho zásobníků, plynovou masku a dýmovnice.

Střílet začal před školou odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Spustil požární poplach a přiměl studenty a personál, aby vyšli ze tříd na chodbu. Pak začal do nich střílet. Uvnitř školy zabil 12 lidí, venku zastřelil tři osoby, mezi nimiž byl člověk, který stál na ulici. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění.

Několik set studentů uteklo na ulici, nebo se schovávalo ve třídách, zatímco policie pátrala po útočníkovi. Kromě policie na místě zasahovalo množství sanitek a hasičských vozů. V živém televizním vysílání pak byly vidět desítky studentů prchajících z budovy se zdviženýma rukama. K prchajícím se přidal také Cruz, když se snažil uniknout policii.

Floridský senátor Bill Nelson řekl, že se Cruz zjevně na čin dobře připravil. „Měl plynovou masku, dýmovnice a zapnul protipožární alarm, aby žáci vyběhli ze tříd,“ řekl Nelson, který hovořil s vyšetřovateli.

Cruz byl podle studentů a policie ze školy před rokem vyloučen. Porval se s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil. Podle místních úřadů byl mladík v péči psychiatrické kliniky, ale rok tam už nedocházel.

Cruzovy projevy na sociálních sítích označil policejní velitel Scott Israel za „znepokojivé. Studenti, kteří ho znali, o něm hovoří jako o podivínovi a samotáři. Trénoval prý střelbu na terč a zabýval se tématem zabíjení zvířat.

14.února 2018 v 21:50, příspěvek archivován: 14.února 2018 v 21:53

My prayers and condolences to the families of the victims of the terrible Florida shooting. No child, teacher or anyone else should ever feel unsafe in an American school.

Podle výpovědi jednoho ze studentů si všichni mysleli, že se jednalo o požární cvičení. „Měli jsme předním už jedno cvičení,“ uvedl pro CBS. „Nikdo proto nebyl nervózní, ale pak se začalo šířit, že je to střelba, a všichni začali utíkat.“ 

Na střelbu na Floridě zareagoval prezident Donald Trump. Na Twitteru vyjádřil soustrast rodinám obětí. Dodal, že žádné dítě, učitel a ani nikdo jiný by se v americké škole neměl cítit v nebezpečí.

Na střední škole Stoneman Douglas v Parklandu severně od Miami na Floridě se střílelo.

Na střední škole Stoneman Douglas v Parklandu severně od Miami na Floridě se střílelo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue