ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V Německu havaroval autobus mířící z Prahy do Hamburku, několik zraněných

  • 41
Několik zraněných si v sobotu ráno v Německu vyžádala nehoda autobusu společnosti FlixBus, jenž mířil z Prahy do Hamburku. Podle německé policie bylo 28 lidí zraněno lehce a tři lidé utrpěli vážnější zranění. Cestující byli z Česka, Turecka, Británie nebo Rumunska. Podle ministerstva zahraničních věcí byli v autobuse nejméně čtyři Češi.

K nehodě, při níž se autobus obrátil na bok, došlo v sobotu ráno na dálnici A24 poblíž Wöbbelinu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Příčina neštěstí se vyšetřuje, podle policejního mluvčího v Rostocku se mohlo jednat o mikrospánek sedmačtyřicetiletého českého řidiče.

„Můžeme potvrdit, že byly dodrženy doby řízení a odpočinku,“ řekl agentuře DPA mluvčí FlixBusu. V autobusu cestovalo celkem třicet pasažérů a dva řidiči. Lidé v autobusu byli podle německé policie z Česka, Německa, Británie, Turecka, Rumunska, Albánie, Číny, Indie a Egypta. Děti mezi nimi nebyly.

Na místo dorazilo několik jednotek záchranářů a hasičů. Vedoucí lékař záchranné služby Alexander Stahn uvedl, že většina cestujících má lehčí poranění nebo zůstala nezraněna. Čtyři pasažéři podle Stahna utrpěli poranění středně těžká. Všichni cestující byli preventivně převezeni do nemocnic. 

Podle společnosti FlixBus bylo již 18 lidí z nemocnice propuštěno a mohli pokračovat v cestě do Hamburku.

„FlixBus s lítostí potvrzuje, že autobus provozovaný pod značkou FlixBus, který byl v sobotu na cestě mezi Prahou a Hamburkem, měl kolem 5:45 ráno poblíž města Ludwigslust nehodu. Podle našich aktuálních informací byli při nehodě zraněni tři cestující,“ uvedla mluvčí FlixBusu Martina Čmielová

V autobuse byli nejméně čtyři Češi

„V současné době směřujeme veškeré úsilí k objasnění situace. FlixBus je v úzkém kontaktu s místními úřady a policií,“ uvedla dále Čmielová. Mluvčí dodala, že lidé nemusí při rezervaci jízdenek uvádět národnost, takže společnost zatím neví, kolik bylo v autobusu Čechů.

„Jsme v kontaktu s německou policií. Nikdo ze zraněných není v ohrožení života. Uvnitř autobusu měli být minimálně čtyři Češi. Zatím nevíme, jestli jsou zranění a jak vážně. Čekáme, až nám to německá strana upřesní,” uvedl pro iDNES.cz Michal Dudáš z ministerstva zahraničních věcí.

České velvyslanectví v Berlíně sdělilo, že kvůli nehodě se na konzulární a ani na diplomatickou službu zatím nikdo neobrátil.

Kvůli počáteční nepřehlednosti situace dorazila na místo havárie podle německé rozhlasové a televizní stanice NDR také trojice vrtulníků. Jejich zásah ale nebyl zapotřebí a vrátily se na základnu. Kvůli nehodě byla také uzavřena část dálnice mezi sjezdy na Wöbbelin a Hagenow ve směru na Hamburk.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Německo, Hamburk, Flixbus

Video