„Firma Natascha Kampusch“ už vydělala milion eur

  1:00
Měsíc po svém zázračném zjevení působí jméno Nataschi Kampuschové stále jako magnet. Jen už přestává být synonymem dojímavého příběhu a stává se tak trochu obchodní značkou. Ponechme city stranou a podívejme se na celou záležitost očima ekonoma.

Natasche dělá největši starosti otec, který v rozporu se strategií poradců občas zveřejní nějakou pikantnost. Ilustrační foto. | foto: Jaroslav Sýbek, NewsMF DNES

Na úvod stačí zmínit, že "firma Natascha" vynesla za několik málo týdnů přes milion eur. (Právě tolik vydělala Nataschina nadace prodejem práv na její příběh). Kdo ty peníze dostal?

Záleží na tom, koho se ve Vídni zeptáte. Podle jedněch budou použity na podporu žen v tísni, podle jiných z nich bude žít Kampuschová. Ve skutečnosti je situace ještě komplikovanější.

Předně: nejlépe se prodává příběh unesené dívky, který rakouské televizi počátkem září převyprávěla sama Natascha a poté ho převzalo 180 televizí po celém světě. Poslouchal se dokonale, ovšem teď se ukazuje, že v něm byla použita trocha retuše.

Jistý Dietmar Ecker dnes připouští, že Kampuschová na jeho popud vykreslovala své dětství a vztah s matkou idylicky. Skutečnost je taková, že sousedé si dnes v souvislosti s Nataschou vzpomínají spíše na šrámy a dětský pláč.

Mediální poradce Ecker je jedním z řady právníků, imagemakerů, psychiatrů a expertů všeho druhu, kteří Natasche nabídli služby ihned poté, co dveře k oběti nejsledovanějšího únosu v Rakousku otevřela policie. Dodnes zajišťují její veškerou komunikaci se světem. Ne že by Natascha pomocnou ruku nepotřebovala.

Nejde jen o vzdělání a plány do budoucna, nýbrž také o různé bizarní situace, které může řešit jen skutečný expert. Co si například počít, když německá odnož MTV začne nabízet divákům zdarma ke stažení vyzváněcí melodii na mobil, která nese název "Natascha ve sklepě"? V takovém případě byl zásah v zájmu ochrany soukromí určitě na místě.

Ovšem sbor poradců chápe svou práci snad až příliš odpovědně. Takže například v posledním týdnu se rakouští čtenáři, které předtím plejáda jiných mediálních expertů obvinila z voyeurismu, mohli například dozvědět, že Natascha se "momentálně nachází v přechodné fázi k samostatnosti".

Alespoň takhle to vyjádřil osobní poradce Kampuschové, dětský psychiatr Max Friedrich, který měl zřejmě na mysli, že se učí vést samostatný život. Vyplývá to ostatně i z jeho dalšího sdělení, podle něhož Natascha "zakrátko přesídlí do projektu bydlení s péčí". Rozumějte: přestěhuje se do vlastního bytu, ale experti se o ni budou i nadále starat.

Minimálně bude slečna Kampuschová potřebovat několik daňových poradců. Formálně plynou zisky z jednoho televizního a dvou časopisových rozhovorů do Nadace Nataschy Kampuschové, která byla k tomuto účelu speciálně zřízena.

Paragraf číslo sedm
Mediální sekce poradního sboru Kampuschové ovšem zaznamenala dalších čtyři sta žádostí o interview z celého světa a také třicet nabídek k prodeji filmových práv. To znamená, že aktivity "firmy Natascha" se mohou brzy významně rozrůst.

Poradci také důkladně studují rakouský mediální zákon, jehož paragraf č. 7 výslovně přisuzuje právo na odškodnění každému občanu, jehož "nejosobnější oblasti života jsou veřejně diskutovány tak, že může být vystaven zesměšnění".

Při striktním výkladu zákona to znamená, že každá tiskovina, která Kampuschovou označila za oběť sexuálního zneužívání, může být pokutována do výše 36 tisíc eur. Tým poradců se netají tím, že zákon míní vykládat striktně a sestavil už seznam médií, se kterými se hodlá vypořádat mimosoudní či soudní cestou. A to přesto, že většina médií spekulovala o sexuálním zneužívání na základě informací, které poskytli sami vyšetřovatelé.

"Kéž by to letadlo s mámou spadlo"
V současné době dělá "firmě Natascha" největší starosti otec unesené dívky, který v rozporu s mediální strategií poradců občas zveřejní nějakou pikantnost. "Podívejte se, každý na tom něco vydělá," řekl například Ludwig Koch britskému listu The Observer.

Prohodil ještě několik slov, povětšinou o zhoubném vlivu matky na Nataschu, a vyinkasoval od Observeru tři sta eur. Zdatně mu sekundovala i jeho expřítelkyně Brigitte Weberová, která se v dětství o Nataschu po rozchodu rodičů příležitostně starala.

Nedávno si vzpomněla na větu, kterou údajně Natascha pronesla po matčině odletu na dovolenou: "Doufám, že s ní to letadlo spadne."

Ať už onu větu Kampuschová pronesla či nikoli, stoh papírů v kanceláři doktora Geralda Ganzgera zase o něco povyrostl. "Máme dva tlusté fochy plné tiskovin, které porušily mediální zákon," svěřil se nedávno další z Nataschiných poradců německému listu Die Welt.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38

Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Češi znovu kupují byty. Poptávka roste o desítky procent, ceny šplhají vzhůru

16. dubna 2024

Premium Trh s nemovitostmi, který ochladl vlivem rostoucích úroků a cen energií, se opět zahřívá. Poptávka...

Česko je skvělý spojenec, chválil Biden. S Fialou probral Ukrajinu, Írán i reaktory

15. dubna 2024  20:35,  aktualizováno  23:11

Od zvláštní reportérky v USA Americký Joe Biden přijal premiéra Petra Fialu v Oválné pracovně Bílého domu. Prohlásil, že...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...