Trajekt plující k filipínskému ostrovu Bohol (ilustrační snímek)

Trajekt plující k filipínskému ostrovu Bohol (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

U pobřeží Filipín se potopila loď s 251 pasažéry, nejméně čtyři zemřeli

  • 4
Zhruba sedmdesát kilometrů východně od Manily se potopila loď s 251 pasažéry na palubě, hlásí podle AFP filipínská pobřežní stráž. Na místě jsou nejméně čtyři mrtví. Záchranáři podle úřadů vyprostili přes 160 lidí, dalších 88 se pohřešuje.

„Najednou se zvedl vítr a naše loď musela zastavit, když na přídi začala nabírat vodu. Těsně před tím, než se celá loď převrhla, cestující utekli na druhou stranu. Někteří z nás plavali, ale viděl jsem staré lidi, kteří už byli očividně mrtví,“ uvedl jeden z přeživších, student Donel Mendiola, pro Sky News.

Záchranáři podle australských úřadů vyprostili přes 160 lidí. Dalších 88 pasažérů lodi se zatím pohřešuje.„Slyšeli jsme o zraněných, ale stále si snažíme udělat kompletní obrázek,“ uvedl podle serveru The Independent mluvčí pobřežní stráže Armand Balilo. 

Podle serveru South China Morning Post trajekt plul k ostrovu Polillo ve špatném počasí. To spolu s velkými vlnami komplikuje i záchranné akce. Na místě neštěstí zasahují jednotky pobřežní stráže a armádní vrtulníky.

Podle jednoho z přeživších bylo počasí v době vyplutí trajektu dobré, jakmile však plavidlo opustilo přístav, zvedl se silný vítr. „Loď se zastavila a začala nabírat vodu na přídi. Cestující běželi na jednu stranu a trajekt se začal potápět,“ řekl místní rozhlasové stanici Donel Jade Mendiola, kterého záchranáři vytáhli z vody. 

Podle pobřežní hlídky měl potopený trajekt kapacitu 286 míst a nebyl přeplněný. Na Filipínách bývají podobné nehody časté právě kvůli nepřízni počasí. 

„Pro zemi s více než sto miliony obyvatel, kteří žijí na více než sedmi tisících ostrovech, je lodní doprava často denním chlebem. Potopení lodí tu není ničím neobvyklým. Dříve byl tento druh dopravy nezřídka velkým rizikem, protože lodě byly tradičně přetíženy. Cestovalo na nich mnohem více pasažérů, než jaká byla jejich kapacita. V posledních letech se ale situace lepší,“ sdělil iDNES.cz velvyslanec České republiky na Filipínách Jaroslav Olša.

„Přesto však časté tajfuny a nečekané tropické bouře občas způsobí podobné neštěstí,“ dodal.

21.prosince 2017 v 09:28, příspěvek archivován: 21.prosince 2017 v 09:29

#UPDATE A ferry with 251 people on board capsizes in rough seas off the Philippines with reports of an unspecified number of casualties https://t.co/75jOcm63d0 https://t.co/UiYLTmH59d


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video